Rejting kralja Čarlsa III pada, princeza Kejt je najpopularnija među Britancima

Rejting kralja Čarlsa III pada, princeza Kejt je najpopularnija među Britancima

Rejting odobravanja britanskog kralja Čarlsa III opao je otkako je došao na tron, ali skoro polovina Britanaca i dalje misli da radi dobar posao.

O tome svedoči istraživanje objavljeno nedelju dana pre njegovog krunisanja, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

Anketa Ipsosa objavljena u petak pokazala je da 49 odsto javnosti misli da Čarls, koji će zvanično biti krunisan 6. maja, radi dobar posao, dok 9 odsto misli drugačije. Gotovo trećina ispitanika nije izrazila mišljenje.

Njegov rejting je pao sa 61% prošlog septembra nakon što je nasledio svoju majku, kraljicu Elizabetu II.

„Sa manje od dve nedelje do krunisanja, kralj Čarls će možda biti zadovoljan saznanjem da polovina Britanaca misli da on već dobro obavlja svoje dužnosti, nešto zbog čega bi nedavni premijeri bili ljubomorni“, rekla je Keli Biver, šef Ipsosa u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Odvojena anketa Ipsosa takođe je pokazala da je 57% zadovoljno kako Čarls radi svoj posao, što je 8 procentnih poena manje u odnosu na slična anketa prošlog maja.

Kada je reč o tome kog člana kraljevske porodice javnost najviše voli, princeza Kejt od Velsa izašla je na prvo mesto, ispred svog supruga i prestolonaslednika princa Vilijama, „bilo kojeg od kraljevih unuka” i Čarlsove sestre princeze Ane.

Među najmanje omiljenim članovima porodice bili su princ Hari i njegova supruga Megan, kao i kraljeva druga supruga Kamila, koja je sada kraljica supruga.

Podsetimo, više od 6.000 pripadnika Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva će sledećeg meseca učestvovati u krunisanju Čarlsa III i kraljice Kamile.