Španska vlada istražuje moguće snabdevanje ruskim dizelom preko Maroka uprkos sankcijama

Španska vlada istražuje moguće snabdevanje ruskim dizelom preko Maroka uprkos sankcijama

Španska vlada je pokrenula istragu o mogućem ilegalnom uvozu ruskog dizel goriva u zemlju preko trećih zemalja, prenosi list El Mundo.

Nakon što je El Mundo prvi put prijavio uvoz iz Maroka, treća potpredsednica premijera i ministarka ekološke tranzicije Tereza ​​Ribera uverila je da izvršna vlast već istražuje šta se dešava, jer bi kupovina bila u suprotnosti sa evropskim sankcijama Putinov režim za invaziju na Ukrajinu.

Generalni direktor Repsola Josu Jon Imaz osudio je činjenicu da „rusko dizel gorivo nastavlja da se zadržava na evropskom i španskom tržištu“ i zatražio „čvrstu“ od vlasti da spreče dotok ilegalnog goriva.

List je danas objavio podatke koji potvrđuju ovaj uvoz preko Maroka, koji je prvi put od 2015. počeo da izvozi dizel u Španiju nakon kupovine velikih količina od Rusije. Reč je o neviđenom zaokretu koji je učinio opreznim vlasti i uticajne predstavnike energetskog sektora.

Nakon ove publikacije, Ribera je uveravao ovog petka na informativnom sastanku koji je organizovao Nueva Economia Forum da vlada „namerava da istraži šta se dešava sa dolaskom goriva, koje, u principu, dolazi sa dokumentima koji potvrđuju tačno poreklo“.

„U najmanju sumnju, umesno je ispitati da li su ti dokumenti ispravni i da li proizvodi koje uvoze zaista potiču odakle tvrde, ili dolaze iz drugog izvora i ima nekih nepravilnosti“, rekao je Ribera.

Evropska unija i SAD su 5. februara zabranile uvoz ruskog dizel goriva, a vetu su se pridružile sve zemlje koje su podržale režim sankcija Kremlju. Među njima nije bilo Maroka, zemlje koja je krajem 2022. godine počela da nabavlja dizel gorivo iz Ruske Federacije, u proseku više od 7 miliona litara dnevno. Istovremeno, Rabat je počeo da izvozi dizel u Španiju, što je manevar koji je špansku vladu učinio opreznim.

Početkom aprila je objavljeno da Turska utovaruje milione barela dizela iz Rusije, koje zemlje Evropske unije više ne mogu da kupuju zbog uvedenih sankcija.