Brodovi kineske mornarice kreću u Singapur na zajedničke vežbe

Brodovi kineske mornarice kreću u Singapur na zajedničke vežbe

Kineska vojska poslala je par mornaričkih brodova da učestvuju u zajedničkim vežbama sa singapurskom mornaricom i učestvuju u regionalnoj izložbi pomorske bezbednosti, piše AP.

Vežbe koje počinju u petak u toj gradskoj državi jugoistočne Azije odvijaju se usred sve većeg prisustva Kine u Južnom kineskom moru, nad kojim ona tvrdi da je praktično u potpunosti suverenitet.

Zabrinutost je posebno izražena u SAD, koje su se u sredu udružile sa snagama sa Filipina u velikim vežbama u filipinskim vodama okrenutim prema Južnom kineskom moru koje će verovatno razbesneti Kinu. Asertivniji stav Pekinga dolazi kada su njegovi odnosi sa SAD i saveznicima pali na istorijski minimum.

Vojni kanal državne televizije identifikovao je brodove koji su poslati kao fregatu sa navođenim projektilima Iulin i lovac na minolovce Čibi. Oni će takođe biti prisutni na Sajmu nacionalne odbrane i pomorske bezbednosti IMDEKS Azije od 3. do 5. maja, na kojem će učestvovati 25 ratnih brodova i učesnici iz 62 zemlje.

Usred napora Kine da napravi prodor u zemlje koje su tradicionalno naginjale SAD, Singapur je tražio ravnotežu između rivala Vašingtona i Pekinga, ali ostaje zvanično bez saveza usred borbe za vojni i ekonomski uticaj.

Kina takođe formalno izbegava vojne saveze, ali održava sve veći broj vežbi sa Rusijom, njenim glavnim partnerom u osporavanju dominacije Zapada u međunarodnim poslovima.

U februaru su se mornarice Kine, Rusije i Južne Afrike okupile na vežbama na južnom delu afričkog kontinenta.

Dok su te vežbe bile u toku, ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u Kremlju najvišeg kineskog spoljnopolitičkog zvaničnika, naglašavajući jačanje odnosa Rusije sa Kinom i izazivajući zabrinutost Zapada da bi Peking mogao biti spreman da ponudi Moskvi snažniju podršku njenom ratu u Ukrajini.

Kineski predsednik Si Đinping takođe je posetio Putina u Moskvi prošlog meseca, ali je kineski ministar spoljnih poslova ovog meseca rekao da Kina neće prodavati oružje ni jednoj strani u ratu u Ukrajini.