Studija pokazuje da je neaktivnost dece i dalje problem nakon pandemije

Studija pokazuje da je neaktivnost dece i dalje problem nakon pandemije

Novo istraživanje je otkrilo da se fizička aktivnost dece u Velikoj Britaniji uglavnom vratila na nivoe pre pandemije – ali deca su i dalje više sedela tokom nedelje.

Studija, koja će biti objavljena u International Journal of Behavioral Nutrition and Phisical Activiti, a koju vodi Univerzitet u Bristolu, pokazala je da je do leta prošle godine 41% dece ispunjavalo nacionalne preporučene smernice za fizičku aktivnost od sat vremena u proseku umerene do energična fizička aktivnost svakodnevno. Iako ovo pokazuje poboljšanje u odnosu na neposredne posledice pandemije COVID-19, kada je nešto više od trećine (37%) ispunilo ovaj cilj, to znači da je za većinu dece još uvek utvrđeno da nedostaje.

Deca su više sedela tokom nedelje otkako su ukinuta ograničenja javnog zaključavanja, a prema nalazima provode dodatnih 13 minuta dnevno u proseku neaktivna.

Glavni autor Russ Jago, profesor fizičke aktivnosti i javnog zdravlja, rekao je: „Ohrabrujuće je da se u proseku nivoi fizičke aktivnosti dece vraćaju na ono što su bili pre pandemije.

„Ali prošlo je skoro godinu dana od ukidanja poslednjeg javnog zatvaranja, a povećano vreme sedenja dece tokom nedelje se nastavilo, što je oblast koja brine kreatore politike, škole i roditelje.

Studija je izmerila nivoe fizičke aktivnosti 393 dece uzrasta od 10 do 11 godina između juna i decembra 2021. i još 436 dece istog uzrasta između januara i jula prošle godine. Deca i roditelj ili staratelj nosili su akcelerometar za merenje fizičke aktivnosti i odgovarali na upitnik. Učesnici su bili iz 28 škola u oblasti Bristola. Ova informacija je upoređena sa podacima od skoro 1.300 dece i njihovih roditelja iz 50 škola na istom području pre pandemije.

U proseku je utvrđeno da roditelji vikendom učestvuju u osam minuta umerenije do intenzivnije fizičke aktivnosti nego pre pandemije.

Fizička aktivnost je važna za zdravlje i dobrobit dece. Glavni medicinski službenici Ujedinjenog Kraljevstva preporučuju da sva deca i mladi treba da učestvuju u sat vremena umerene do intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana. Ovo je aktivnost od koje se deca malo zagreju, malo se oznoje i ostanu bez daha. Glavni lekari takođe savetuju deci da ograniče vreme koje provode u sedećem položaju, što znači da sede ili leže, osim kada spavaju, duže vreme.

Koautor dr Rut Salvej, viši naučni saradnik za epidemiologiju i statistiku, rekla je: „Nalazi sugerišu da je fizička aktivnost podložna poremećajima u pružanju usluga i mogućnostima za slobodno vreme, i naglašavaju da još uvek nedovoljno dece uzrasta od 10 do 11 godina ispunjava smernice Sa druge strane, sjajno je videti kako je pandemija možda ohrabrila roditelje da budu aktivniji i izgleda da se ove navike mogu nastaviti.”