Depoziti Prve Republičke banke padaju za 72 milijarde dolara

Depoziti Prve Republičke banke padaju za 72 milijarde dolara

Depoziti Prve Republičke banke pali su za 72 milijarde dolara u prvom kvartalu, zasjenivši profit koji je nadmašio tržište i smanjivši njene akcije za 15% u produženom trgovanju u ponedjeljak, piše Rojters.

Zajmodavac je takođe rekao da očekuje da će smanjiti svoju radnu snagu za skoro 20-25% u drugom kvartalu.

Prva Republička banka je došla u fokus nakon što su banka Silicijumske doline (SVB) i Signature Bank propale prošlog meseca, poljuljajući poverenje u regionalne banke SAD i navevši klijente da prebace milijarde dolara u veće institucije.

„Zatvaranjem nekoliko banaka u martu, iskusili smo odliv depozita bez presedana“, rekao je Nil Holand, glavni finansijski direktor.

Depoziti su pali na 104,47 milijardi dolara sa 176,43 milijarde dolara u četvrtom tromesečju uprkos tome što je zajmodavac dobio spas od 30 milijardi dolara u kombinovanim depozitima od američkih bankarskih velikana, uključujući Bank of America Corp, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co i Wells Fargo & Co.

Zajmodavac je zaradio 1,23 dolara po akciji u prva tri meseca zaključno sa martom, što je udobno iznad 85 centi, koliko analitičari procenjuju za ovaj kvartal, prema podacima Refinitiva.