Kina uložila žalbu zbog „pogrešnih“ primedbi južnokorejskog predsednika na Tajvanu

Kina uložila žalbu zbog „pogrešnih“ primedbi južnokorejskog predsednika na Tajvanu

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong podneo je svečane izjave južnokorejskom ambasadoru zbog „pogrešnih” primedbi južnokorejskog predsednika o Tajvanu, saopštilo je u nedelju kinesko ministarstvo spoljnih poslova, piše Rojters.

U ekskluzivnom intervjuu za Rojters, južnokorejski predsednik Jun Suk Jel rekao je da su povećane tenzije oko Tajvana posledica pokušaja da se nasilno promeni status kvo, i protivio se takvoj promeni.

„Pitanje Tajvana nije samo pitanje između Kine i Tajvana, već je, kao i pitanje Severne Koreje, globalno pitanje“, rekao je Jun.

Junove primedbe su „potpuno neprihvatljive“, rekao je Sun, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Lider Južne Koreje nije pomenuo princip jedne Kine, ali je izjednačio pitanje Tajvana sa pitanjem Korejskog poluostrva“, rekao je Sun.

„I Severna i Južna Koreja su suverene države koje su se pridružile Ujedinjenim nacijama. Opšte je poznata činjenica da su pitanje Korejskog poluostrva i pitanje Tajvana potpuno različite po prirodi i po geografskoj širini i dužini i da se uopšte ne mogu porediti.“

Kina kaže da je Tajvan pod demokratskom upravom deo njene teritorije, što Tajpej oštro odbacuje i zahteva da zemlje sa kojima ima veze moraju da usvoje stav da je Tajvan kineska teritorija.

Sunova žalba usledila je posle kritika kineskog ministarstva spoljnih poslova prošle nedelje da bi Južna Koreja trebalo da „razborito“ rešava pitanja u vezi sa Tajvanom. Južna Koreja je uzvratila pozivom kineskog ambasadora da protestuje zbog izjava Pekinga.