Kanadski savezni radnici u štrajku pozivaju Trudoa da ubrza pregovore o ugovoru

Kanadski savezni radnici u štrajku pozivaju Trudoa da ubrza pregovore o ugovoru

Sindikat koji predstavlja oko 155.000 kanadskih javnih radnika koji štrajkuju pozvao je u subotu premijera Džastina Trudoa da ubrza pregovore o sporazumu o većim platama i garancijama za rad od kuće, preneo je Rojters.

Širok spektar javnih usluga, od poreskih prijava do obnavljanja pasoša, pogođen je od srijede, kada je oko 120.000 radnika iz Uprave za trezor i preko 35.000 radnika poreznih agencija, koje predstavlja sindikat Javne službe Kanade (PSAC), stupilo u štrajk.

Predsednik PSAC-a Kris Ejlvord rekao je novinarima da će štrajk biti nastavljen sve dok se ne postigne „fer dogovor“. On je rekao da je sindikat čekao odgovor savezne vlade na njen predlog iznet u četvrtak i da su pregovarački timovi sindikata „zasitili“ čekanja.

„Moram da vidim kako se premijer uključuje u ove pregovore i pomaže i pomaže da se ti pregovori nastave dalje“, rekao je Ejlvord.

Pregovori su nastavljeni ubrzo nakon što je Ejlvord govorio. Trezorski odbor Kanade, koji nadgleda saveznu administraciju i vodi pregovore za vladu, rekao je da je „svaki dan bio za stolom za pregovaranje otkako je medijacija počela“.

„Nema vremena, niti tolerancije za odugovlačenje i dezinformacije“, saopštila je kancelarija predsednice Odbora za trezor Mone Fortije. „Sada kada se PSAC vratio za sto nakon konferencije za štampu, razgovori su nastavljeni.

Ranije je savezna vlada saopštila da je ponudila „fer, konkurentnu ponudu“, uključujući povećanje plata od 9 odsto u periodu od tri godine, i da će nastaviti pregovore kako bi se brzo postigao sporazum.

Radnici Poreske agencije žele povećanje plata od 22,5% tokom tri godine, dok radnici Odbora za trezor traže povećanje plata za 13,5% tokom tri godine. Inflacija je dostigla vrhunac od 8,1% prošle godine, ali je od tada pala na oko polovinu tog iznosa.

Osim plata, PSAC želi i da se novim sporazumom prizna pravo na rad na daljinu.