Japan daje 471 milion dolara Svetskoj banci za obnovu Ukrajine

Japan daje 471 milion dolara Svetskoj banci za obnovu Ukrajine

Vlada Japana najavila je donaciju od 471 milion dolara Poverilačkom fondu Svetske banke za pomoć Ukrajini, oporavak, rekonstrukciju i reformu (URTF), saopštila je pres služba Svetske banke, prenosi Ukrinform.

Ovaj doprinos je deo obećanja od 5,5 milijardi dolara koje je Japan dao u februaru da pomogne u obnavljanju uništene infrastrukture i pomogne narodu Ukrajine da obnovi svoje živote.

„Japan nastavlja da stoji uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Blisko sarađujemo sa Svetskom bankom u pružanju podrške Ukrajini. (…) Očekujemo da će naši doprinosi biti efikasno i efektivno iskorišćeni za ispunjavanje najhitnijih potreba Ukrajine, kao što je popravka kritične infrastrukture. Radujemo se daljem produbljivanju naše saradnje sa Grupom Svetske banke“, rekao je Kentaro Ogata, zamenik zamenika ministra za međunarodne poslove japanskog Ministarstva finansija.

Doprinos granta više nego udvostručuje sredstva URTF-a, što ukupno iznosi preko 850 miliona dolara u resursima za podršku hitnih popravki potrebnih za energetsku infrastrukturu, puteve, mostove, stambene objekte, škole i klinike.

URTF trenutno podržava projekat obnove zimovanja i energetskih resursa, projekat popravke osnovne logističke infrastrukture i mrežnog povezivanja (RELINC) i projekat unapređenja zdravlja i spašavanja života u Ukrajini (HEAL).

URTF je višedonatorski poverenički fond, osnovan u decembru 2022. godine, koji podržava hitne operacije Svetske banke u Ukrajini u ključnim sektorima, uključujući transport, zdravstvo i energetiku. Ovi projekti odražavaju potrebe zemlje za pružanjem pomoći koje su navedene u ažuriranoj brzoj proceni štete i potreba (RDNA) objavljenoj prošlog meseca i dizajnirani su da budu prilagodljivi događajima na terenu, a istovremeno utiču i brzo isplaćuju.

Strateške smernice o aktivnostima URTF-a obezbeđuje Partnerski savet. Njime kopredsedavaju Grupacija Svetske banke i Vlada Ukrajine, sa razvojnim partnerima kao članovima. Učesnici URTF-a su Austrija, Kanada, Island, Japan, Litvanija, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska. Tim za upravljanje programom odgovoran je za svakodnevno upravljanje fondovima poverenika URTF-a.