U Nemačkoj je urednik časopisa otpušten zbog „intervjua” sa Šumaherom koji je izmislila veštačka inteligencija

U Nemačkoj je urednik časopisa otpušten zbog „intervjua” sa Šumaherom koji je izmislila veštačka inteligencija

U Nemačkoj je otpušten glavni urednik časopisa Die Aktuelle zbog objavljivanja izmišljenog intervjua sa vozačem Mihaelom Šumaherom, koji je urađen uz pomoć veštačke inteligencije.

Die Aktuelle je ove nedelje objavio naslovnu stranu sa fotografijom bivšeg svetskog šampiona Formule 1 i naslovom „Mihael Šumaher: Prvi intervju!“.

Ispod njega je bio manji natpis: „Zvuči varljivo stvarno“. Samo se u unutrašnjem delu pokazalo da su navodni Šumaherovi citati stvoreni veštačkom inteligencijom.

Medijska grupa Funke, u čijem sastavu je i magazin, izvinila se Šumaherovoj porodici.

„Ovaj neukusan i obmanjujući članak nikada nije trebalo da se pojavi. On ni na koji način ne ispunjava standarde novinarstva koje mi – i naši čitaoci – očekujemo od izdavača kao što je Funke,“ naglasila je izvršna direktorka Funkeovog magazina Bianca Pohlmann. .

Kompanija je takođe saopštila da se odmah oprašta od glavne urednice En Hofman, koja je bila odgovorna za novinarski sadržaj Die Aktuelle od 2009. godine.

Porodica Mihaela Šumahera planira da tuži nedeljnik Die Aktuelle, potvrdila je Sabina Kem, sekretar za štampu i menadžer porodice.

Posle teške skijaške nesreće 2013. godine u Francuskoj, gde je bivši šampion zadobio tešku povredu mozga, Šumaher je živeo povučeno. Malo se zna o njegovom zdravlju.

Porodica se već nekoliko puta žalila sudu na medijske napise kojima se krše njegova lična prava.

Podsetićemo da je u februaru u Nemačkoj smenjen direktor državnog baleta, koji je psećim govnima namazao lice novinara.