Vučić: Srbija želi da otkupi sve svoje naoružanje za sopstvenu vojsku „da ne završi u Ukrajini“

Vučić: Srbija želi da otkupi sve svoje naoružanje za sopstvenu vojsku „da ne završi u Ukrajini“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nameru da otkupi svo oružje srpske proizvodnje za srpsku vojsku, kako ne bi bilo osnova za spekulacije o njegovom snabdevanju Ukrajini.

Vučić je gostujući na srpskoj televiziji napomenuo da je svestan da deo naoružanja i municije koje proizvode srpske fabrike može da završi u Ukrajini bilo na ruskoj ili ukrajinskoj strani, i da je to upravo zbog toga, kao i zbog planovima za jačanje srpske vojske, Vojska Srbije će kupiti svo naoružanje za sopstvene potrebe.

„Proizvodimo municiju, prodajemo je na pitanje, na primer, Španija. Hoće li završiti u Ukrajini? Možda. Da li znamo da to može da se desi? Znamo, ali šta je naš izbor? Da li da raskinemo dugoročne ugovore sa Amerikom koja otkupljuje trećinu, četvrtinu municije – hoćete da zatvorite fabrike? Da nam niko ne kaže da nam oružje ide tamo – u naredne tri godine VS će otkupiti sve naoružanje i opreme“, citiraju Vučića srpske „Novosti“.

Podsetimo, u jednom od američkih tajnih dokumenata koji su navodno procureli u mrežu, rečeno je da je Srbija – uprkos javno poznatom stavu – navodno pristala da isporuči oružje Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da ta informacija nije tačna i nazvalo je pokušajem destabilizacije zemlje. Predsednik Vučić je naveo i da Srbija „nije slala i neće slati“ municiju ni Ukrajini ni Rusiji.