Ruski ambasador u Bugarskoj prekršio Bečku konvenciju izjavljujući podršku proruskom kandidatu

Ruski ambasador u Bugarskoj prekršio Bečku konvenciju izjavljujući podršku proruskom kandidatu

Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova rekla je da bi, da je bugarska državljanka, glasala za Kostadina Kostadinova, lidera radikalne proruske partije „Vazrajdane“: time je prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, preneo je Euractiv.

Mitrofanova je dugo bila izvor kontroverzi u Bugarskoj, koja se bori sa snažnim proruskim raspoloženjem kako u društvu tako i na političkom nivou. Svoju skandaloznu izjavu dala je u intervjuu sa bugarskim influenserom i bivšim novinarom Martinom Karboskim.

„Ako sam bugarski glasač, razumem politiku rukovodstva i razumem šta se dešava, verovatno bih glasala ili za „ne podržavam nikoga“ ili za Kostadina Kostadinova“, rekla je Mitrofanova.

„Ne podržavam nikoga“ odnosi se na opciju na glasačkom listiću, za koju birač može da izrazi da ne podržava nijednog kandidata ili stranku.

„Od svih takozvanih opozicionih partija Kostadinov bar iznosi probugarski stav, što mi se dopada. Mislim da ima uravnotežen pristup u spoljnoj politici“, dodala je Mitrofanova.

Položaj ruskog ambasadora je bez presedana, jer do sada strani diplomata nikada nije dao prednost nijednom bugarskom političaru.

Ovakvi komentari predstavljaju kršenje člana 41. Bečke konvencije, ugovora koji navodi obaveze i protokole za diplomatsko osoblje i zemlje domaćina. Član 41. stav 1. kaže da se oni „ne smeju mešati u unutrašnje stvari ove države“.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, partija „Vazraždane“ je gotovo stalno podržavala rusku poziciju u ratu. Kostadinov negira da zastupa proruske stavove.

U martu 2022. Ukrajina je Kostadinovu zabranila ulazak na 10 godina zbog izveštaja da je ruski špijun.

Mitrofanova negira da ruska ambasada finansira uticajne ljude, političare i novinare u Bugarskoj, rekavši da za to nemaju novca.

Podsetimo, 2. aprila u Bugarskoj su održani četvrti vanredni parlamentarni izbori. A čini se da ni sledeći nisu daleko. Pročitajte detaljno o ​​tome kako politička kriza u Bugarskoj igra na ruku Rusiji.