Danci ukidaju zabranu plovidbe u oblasti curenja gasovoda Severni tok

Danci ukidaju zabranu plovidbe u oblasti curenja gasovoda Severni tok

Danska pomorska uprava saopštila je u četvrtak da ukida zabranu plovidbe u oblasti Baltičkog mora gde je gas curio nakon eksplozija koje su onesposobile gasovode Severni tok prošle godine.

Međutim, agencija je saopštila da zadržava ograničenje u oblastima gde su „sidrenje, pecanje i rad na morskom dnu obeshrabreni na udaljenosti od 1 nautičke milje od mesta curenja zbog podvodnih prepreka“.

Ubrzo nakon curenja informacija, agencija je izdala upozorenje za navigaciju i uspostavila zabranjeno područje kako bi osigurala da brodovi ne plove u blizini.

Ukupno četiri curenja gasa otkrivena su na gasovodima Severni tok 1 i 2 koji vode od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more, 26. i 27. septembra.

Curenje je ocenjeno kao akt sabotaže. Ranije ovog meseca, švedski tužioci rekli su da je najverovatniji krivac državni akter. Međutim, oni su upozorili da je identitet počinioca još uvek nejasan.

U martu 2023. nemačka medijska istraga citirala je neimenovane zvaničnike koji su rekli da su pet muškaraca i žena koristili jahtu koju je unajmila kompanija u vlasništvu Ukrajine u Poljskoj da izvedu napad. Ukrajinska vlada je negirala umešanost.

Dva od curenja su bila u švedskoj ekonomskoj zoni, severoistočno od danskog ostrva Bornholm, a dva u danskoj ekonomskoj zoni, jugoistočno od Bornholma. Svi su bili van nacionalnih voda.

I švedska i danska seizmička merenja pokazala su da su se eksplozije dogodile nekoliko sati pre nego što su otkrivena curenja.

Vlasti i istražitelji u Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama rano su posumnjali da su eksplozije bili namerni napadi i smatraju ih sabotažom. Cevovodi u to vreme nisu bili u funkciji zbog sporova između Rusije i Evropske unije usred rata u Ukrajini.

Sjedinjene Države i neki od njihovih saveznika dugo su kritikovali gasovode, upozoravajući da predstavljaju rizik po energetsku bezbednost Evrope povećavajući zavisnost kontinenta od ruskog gasa.