Kanada priznaje da ne može da ispuni cilj NATO-a o potrošnji

Kanada priznaje da ne može da ispuni cilj NATO-a o potrošnji

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je zvaničnicima NATO-a u četiri oka da Kanada „nikada“ neće dostići cilj vojne potrošnje bloka, navodi se u dokumentu Pentagona koji je procurio do Vašington posta.

Iako NATO zahteva od država članica da troše najmanje 2% svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, Trudo je obavestio alijansu da „Kanada nikada neće dostići 2% potrošnje na odbranu“, kaže se u dokumentu, napominjući da vojni budžet Otave nije premašio 1,4% svoje ekonomske proizvodnje za skoro 30 godina.

Dobijen kao deo gomile procurelih obaveštajnih dosijea koji su se prvi put pojavili na internetu u martu, dokument dalje navodi pritužbe SAD na svog severnog suseda, u kojima se navodi da „široko rasprostranjeni odbrambeni nedostaci ometaju kanadske sposobnosti, dok opterećuju partnerske odnose i doprinose saveza“ unutar NATO-a .

„Politički motivisane“ odluke o nabavci takođe su ostavile delove kanadske vojske nedovoljno opremljene, kaže se u proceni koja je procurila, primećujući da većina njenih 89 tenkova Leopard 2 „zahteva opsežno održavanje“. U jednoj jedinici od 40 tenkova, operativno je samo devet, dok vojska sada ima samo polovinu pilota koji su joj potrebni za punu pripravnost.

Ti „trajni“ nedostaci naveli su kanadsku vojsku da zaključi ranije ove godine da „ne može da izvede veliku operaciju dok istovremeno zadrži vođstvo svoje borbene grupe NATO [u Letoniji] i pomoć Ukrajini“, dodaje se u dokumentu.

Kada su ga ranije ove nedelje pitali o manjku potrošnje Kanade, Trudeau je izbegao to pitanje, rekavši da će Otava „učiniti svoj deo“, dok je objašnjavao da su „vlade suočene sa čitavom gomilom različitih prioriteta koje moramo… da uspostavimo pravi balans. ”

Prema NATO-u, Kanada trenutno troši oko 1,29% svog BDP-a na odbranu.

Portparol ministarstva odbrane Danijel Minden rekao je da Kanada nastavlja sa „značajnim ulaganjima u opremanje naših oružanih snaga“, navodeći kupovinu 88 borbenih aviona F-35 za 19 milijardi dolara ranije ove godine. Iako je Minden dodao da trenutna politika Otave zahteva povećanje potrošnje za odbranu od 70% do 2026. godine, Kanada će i dalje biti manja od zahteva NATO-a od 2% čak i ako ispuni taj cilj.