Pentagon: Američki vojni dron je video NLO iznad Bliskog istoka

Pentagon: Američki vojni dron je video NLO iznad Bliskog istoka

Pentagon je u sredu skinuo tajnost video snimka koji je snimila američka bespilotna letelica MK-9 Reaper nakon što je naišla na neidentifikovani leteći objekat koji zumira iznad Bliskog istoka. Incident, prijavljen prošle godine, prvi je takav susret bespilotne letelice sa onim što je vojska preimenovala u Neobjašnjive anomalne pojave (UAP).

Objašnjavajući sadržaj video snimka tokom saslušanja u Senatu, Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove kancelarije za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO), navodeći atribute svetle i svetlucave „metalne kugle“ koju je vojni dron video nakon „sferičnog UAP-a“.

„Srebro. Translucent. Metalik. 10.000 do 30.000 stopa [u vazduhu] sa prividnim brzinama od stacionarnog do maha do bez toplotnih izduvnih gasova koji se obično detektuju“, rekao je on, napominjući da se objekat ponašao „u skladu sa drugim posmatranjima ’metalne kugle‘ u regionu“.

U prošlosti, ljudski posmatrač je bio gotovo neophodan za viđenja NLO-a, jer je ranije bilo potrebno ljudsko rasuđivanje da bi se utvrdilo da li kretanje letelice premašuje opseg onoga što je bilo moguće sa postojećom tehnologijom. Međutim, Reaperova kamera je mogla da prati i prati kuglu bez prisustva ljudskog pilota.

Kirkpatrik nije isključio da bi kugla mogla biti „probojna tehnologija“, ali je priznao da su njena brzina i dizajn bili impresivni i priznao da bi mogla da potpada pod naslov „poznatih objekata ili fenomena“ ili čak „vanzemaljaca“.

Međutim, većinu vremena AARO uspeva da utvrdi šta je njegov vazdušni kamenolom, rekao je Kirkpatrik Senatu, nagoveštavajući da je čak obavestio Ministarstvo odbrane i obaveštajne zvaničnike da strani protivnici SAD imaju tehnologiju za koju Vašington nije bio svestan.

AARO je osnovan u julu sa ciljem da ujedini sve napore Ministarstva odbrane i drugih saveznih agencija za otkrivanje, identifikaciju i pripisivanje „anomalnih, neidentifikovanih svemirskih, vazdušnih, potopljenih i transmedijalnih objekata“. Odeljenje je osnovano nakon što je predlog zakona Senata prošle godine kojim se zahteva od američkih obaveštajnih agencija da izlože svoj osećaj o „neidentifikovanim vazdušnim fenomenima“ ostavio je zakonodavcima više pitanja nego odgovora.