Finska oslobađa zaplenjenu rusku imovinu

Finska oslobađa zaplenjenu rusku imovinu

Ukinuta je privremena zaplena ruske državne imovine u Helsinkiju, rekao je nacionalnim medijima šef finskog Odeljenja izvršitelja Aki Virtanen. Finske vlasti su prošle nedelje zaplenile ruski kulturni centar i stanove diplomata, u potezu koji je naterao Moskvu da interveniše.

Helsinki nije našao razloge za oduzimanje ruske imovine, potvrdio je Virtanen finskom TV kanalu ILE. Prvo su finske vlasti uvele tronedeljno ograničenje za zgradu kulturnog centra, okolno zemljište i stanove diplomata koji tamo rade.

Prema Virtanenovim rečima, bilo je potrebno vreme da se proveri da li je neki od objekata povezan sa bilo kojim entitetom ili pojedincima koje je EU stavila na crnu listu. List Helsingin Sanomat objavio je u utorak da je tih sedam stanova u vlasništvu Rossotrudničestva, ruske savezne agencije za spoljnu saradnju koju je prošle godine sankcionisala EU.

Rusko ministarstvo inostranih poslova zatražilo je objašnjenje od Helsinkija i insistiralo da objekti uživaju diplomatski imunitet. Ruska ambasada u Helsinkiju je takođe saopštila da je u „kontaktu sa finskim vlastima po tom pitanju“. Finsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je primilo rusku notu. Ni Finska ni Rusija do sada nisu zvanično komentarisale oslobađanje imovine.

SAD i njihovi saveznici, uključujući EU, uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Ograničenja su posebno uključivala zaplenu imovine i lične sankcije protiv brojnih ruskih zvaničnika, kao i vladinih i nevladinih subjekata. Moskva je osudila zaplenu svoje imovine u inostranstvu kao „krađu“.