U Finskoj zamrznute nekretnine Ruskog centra nauke i kulture

U Finskoj zamrznute nekretnine Ruskog centra nauke i kulture

Izvršna služba Finske, na zahtev Ministarstva spoljnih poslova, zamrzla je zemljište na kome se nalazi Ruski centar nauke i kulture u Helsinkiju, kao i pripadajuće mu nekretnine, piše „Evropska istina”.

Prema odluci usvojenoj 11. aprila, zemljište od 3.326 kvadratnih metara i poslovna zgrada centra površine 3.926 kvadratnih metara, koji prema zvaničnim dokumentima pripadaju državi Rusiji, a takođe i Uniji Sovjetske Socijalističke Republike, su zamrznute.

Osim toga, zaplenjeno je pet stanova u glavnom gradu Finske, a za još dva određeno je privremeno hapšenje. Cena svakog od stanova, čija površina varira od 36 do 175 kvadratnih metara, procenjuje se na 200-300 hiljada evra.

Tvrdi se da ova nekretnina, kao i Ruski centar nauke i kulture u Helsinkiju, pripadaju ruskoj fondaciji „Rosspivorbotnitstvo“, koja posluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Rusije i koja se našla pod sankcijama EU.

U Finskoj smatraju da Ruski centar nauke i kulture nije samo deo „meke moći” Rusije, već može da se koristi i za špijunske aktivnosti.

Finska zamrzava imovinu osoba obuhvaćenih sankcijama EU protiv Rusije od proleća 2022. U prošlosti, zaplene i druga zamrzavanja uglavnom su se odnosila na imovinu ruskih oligarha, ali sada zaplena utiče i na rusku državnu imovinu, napominje HS

Zamrzavanje imovine je privremena mera tokom koje je Rusiji zabranjeno da prenosi, otuđuje ili daje imovinu u zalog. On će biti na snazi tri nedelje, tokom kojih će nadležni organi utvrditi da li su zemljište i poslovne zgrade u vlasništvu, posedu ili kontroli od strane kažnjenog lica.

Rumunija je u februaru potpuno zatvorila Ruski centar kulture i nauke u Bukureštu.