Velika Britanija i SAD sankcionišu trgovca umetninama za kojeg se sumnja da je povezan sa Hezbolahom

Velika Britanija i SAD sankcionišu trgovca umetninama za kojeg se sumnja da je povezan sa Hezbolahom

Vlade Velike Britanije i SAD sankcionisale su u utorak trgovca dijamantima i umetninama zbog navodnog finansiranja militantne grupe Hezbolah u Libanu, preneo je Asošiejted pres.

Britanski trezor saopštio je da je zamrznuo imovinu Nazema Ahmada u Velikoj Britaniji zato što je finansirao šiitsku militantnu organizaciju koju podržava Iran i koja je proglašena međunarodnom terorističkom grupom. Prema sankcijama, niko u Velikoj Britaniji ili SAD neće moći da posluje sa Ahmadom ili njegovim preduzećima.

„Čvrsta akcija koju smo danas preduzeli će suzbiti one koji finansiraju međunarodni terorizam“, rekla je Džoana Pen, ministarka finansija Velike Britanije. Ona je rekla da će taj potez ojačati ekonomsku i nacionalnu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Ahmad je na sličan način sankcionisan 2019. od strane američkog ministarstva finansija, koje je tvrdilo da je on bio „istaknuti perač novca sa sedištem u Libanu i značajan finansijer Hezbolaha“. Takođe se navodi da je bio umešan u šverc „krvavih dijamanata“, koji se kopaju u zonama sukoba i prodaju za finansiranje nasilja.

Američko ministarstvo finansija je u utorak popodne sankcionisalo mrežu od 52 pojedinca i entiteta od Libana preko Južne Afrike do Ujedinjenog Kraljevstva do Hong Konga zbog njihove povezanosti sa Ahmadom.

Sankcionisana grupa optužena je za vođenje međunarodne operacije pranja novca i izbegavanja sankcija, omogućavajući plaćanje i isporuku nakita, umetnosti i luksuzne robe u korist Ahmada, navodi Ministarstvo finansija.

U najavu sankcija uključena su i Ahmadova deca, supruga, članovi proširene porodice, poslovni saradnici, firme za nekretnine i nekoliko dijamantskih kompanija sa sedištem u Južnoj Africi, Belgiji i Dubaiju, koje su delovale kao posrednici za prodaju nakita i umetničkih dela.

Podsekretar američkog trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson rekao je da bi pojedinci koji su uključeni u trgovinu luksuznom robom „trebali biti pažljivi na ove potencijalne taktike i šeme, koje omogućavaju finansijerima terorista, peračima novca i onima koji izbjegavaju sankcije da peru nezakonitu zaradu putem kupovine i pošiljke luksuzne robe.”

Nagrade za pravdu — program nagrađivanja za nacionalnu bezbednost američkog Stejt departmenta — nudi nagradu do 10 miliona dolara za informacije vezane za Ahmada.

Umetnička galerija u Bejrutu koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva identifikovala kao da pripada Ahmadu nije odmah odgovorila na e-poruku u kojoj se traži komentar.