Moldavski farmeri takođe zahtevaju da se zaustavi uvoz žitarica iz Ukrajine, vlasti to ne planiraju

Moldavski farmeri takođe zahtevaju da se zaustavi uvoz žitarica iz Ukrajine, vlasti to ne planiraju

Moldavsko udruženje Forta Fermierilor („Snaga farmera“) pozvalo je vlasti da ograniče uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine, okrivljujući ih za kolaps lokalnih cena – u isto vreme, vlada zemlje trenutno ne planira takav Ograničenja.

U saopštenju objavljenom u utorak, udruženje Forta Fermierilor navodi da bi privremena zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od strane tri zemlje članice EU mogla dovesti do povećanja uvoza u druge zemlje, posebno u Moldaviju.

U udruženju tvrde da je kolaps cena žitarica i uljarica već na ivicu bankrota doveo hiljade malih i srednjih poljoprivrednika, koje je takođe pogodila prošlogodišnja suša.

Poljoprivrednici pozivaju Ministarstvo poljoprivrede Moldavije da se uključi u pregovore između zemalja istočne Evrope i Ukrajine o dobijanju nadoknade od Evropske unije ili privremenom ograničenju uvoza.

Ministarstvo je odgovorilo na zahtev RSE da ne planiraju da uvode ograničenja za ukrajinske poljoprivredne proizvode po ugledu na Poljsku, Mađarsku i Slovačku. Što se tiče kompenzacija EU, Moldavija ne može da aplicira za njih jer još nije članica.

Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede Moldavije je naglasilo da su uputili zahteve glavnim evropskim institucijama, a trenutno su „na visokom nivou u toku razgovori za pomoć moldavskim poljoprivrednicima“, kada će nadoknadu dobiti poljoprivrednici iz zemalja EU.

Poslednjih dana su Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, a za to se pozivaju i u Rumuniji.

Takođe se nezvanično saznalo da EU planira da izdvoji 100 miliona evra za podršku poljoprivrednicima ovih pet zemalja kroz poljoprivredne proizvode iz Ukrajine. Kako prenose mediji, Evropska komisija pozvala je na sastanak ministre trgovine pet država EU, koji su ranije pozvali Brisel da interveniše u situaciji sa izvozom ukrajinskog žita zbog negativnih posledica po sopstvene poljoprivrednike.

Pročitajte i: Poljska se brani od Ukrajine: 9 teza o uzrocima i toku žitne krize.