Sudanska RSF kaže da je spremna da sarađuje oko egipatskih trupa

Sudanska RSF kaže da je spremna da sarađuje oko egipatskih trupa

Šef sudanskih paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) rekao je u subotu da su njegove snage spremne da sarađuju sa Egiptom kako bi olakšale povratak egipatskih trupa koje su se predale grupi u severnom Sudanu u gradu Merove, preneo je Rojters.

Dva egipatska bezbednosna izvora rekla su da su egipatski zvaničnici uspeli da stupe u kontakt sa vođom egipatske jedinice kako bi potvrdili da su bezbedni.

Nakon što su širom Sudana izbili sukobi između RSF-a i vojske, RSF je podelio video za koji su rekli da prikazuje egipatske trupe koje su im se „predale“ u Meroveu, otprilike na pola puta između sudanske prestonice Kartum i granice sa Egiptom.

Egipatska vojska je saopštila da su egipatske snage u Sudanu da izvode vežbe sa svojim sudanskim kolegama i da koordinira sa sudanskim vlastima kako bi garantovala njihovu bezbednost.

Na snimku se vidi izvestan broj muškaraca obučenih u vojne uniforme kako čuče na zemlji i razgovaraju sa pripadnicima RSF, glavne paravojne grupe Sudana, na egipatskom arapskom dijalektu.

Lider RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je za televiziju Skaj njuz Arabija da su egipatski vojnici bezbedni, te da im je RSF obezbedio hranu i vodu i da je spreman da im olakša povratak.

Mobilizacija snaga RSF-a prema vojnom aerodromu u Meroveu u sredu je izazvala izjavu vojske dan kasnije u kojoj su nedavni potezi RSF-a opisani kao nezakoniti, izvlačeći na površinu dugotrajna neslaganja.

Egipat je dugo bio oprezan u pogledu političkih promena u Sudanu. Ona snažno podržava vojsku Sudana i nedavno je promovisala pregovore sa provojnim političkim partijama, paralelno sa planom za prelazak na izbore koji podržava Hemedti.

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi primio je poziv od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, tokom kojeg je Sisi izrazio zabrinutost zbog događaja u Sudanu i pozvao na dijalog, navodi se u saopštenju predsedništva.

Ministar inostranih poslova Sameh Šukri primio je poziv od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da koordiniše događaje u Sudanu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova. Šukri je razgovarao o naporima Egipta da zaustavi nasilje, za koje je Borel rekao da podržava EU, navodi se u saopštenju.