Ukrajina optužuje Poljsku za kršenje sporazuma

Ukrajina optužuje Poljsku za kršenje sporazuma

Kijev se obrušio na odluku Varšave da uvede zabranu ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, optužujući je za kršenje dogovora koji su dve zemlje postigli ovog meseca. Poljska je ranije tokom dana uvela ograničenja, navodeći potrebu da zaštiti lokalna tržišta od „destabilizacije” izazvane prilivom jeftinih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je tim potezom prekršen sporazum postignut prošle nedelje nakon masovnih protesta poljskih farmera. Varšava je tada rekla da je Kijev „pristao da ograniči i, za sada, zaustavi izvoz u Poljsku“.

„Razumemo da se poljski farmeri nalaze u teškoj situaciji, ali naglašavamo da je sada najteža situacija za ukrajinske poljoprivrednike“, saopštilo je ministarstvo i dodalo da „rešavanje različitih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacija“. Istovremeno, ministarstvo je pozvalo Varšavu da što pre postigne novi sporazum o tom pitanju, adresirajući zabrinutosti obe strane.

Objavljujući zabranu, lider poljske vladajuće Partije prava i pravde (PiS), Jaroslav Kačinjski, insistirao je da zemlja ostaje „nepromenjeni prijatelji i saveznici Ukrajine“.

„Vlada je danas odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak i uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetine drugih vrsta hrane [iz Ukrajine]“, rekao je Kačinjski tokom svoje stranačke konvencije. Zabranjeni artikli se kreću „od žitarica do proizvoda od meda, veoma, veoma mnogo stvari“, dodao je on.

Kasnije u toku dana, druga istočnoevropska država, Mađarska, uvela je sopstvenu zabranu uvoza ukrajinske poljoprivrede. Najavljujući taj potez, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su ograničenja potrebna jer bi status kvo naneo ozbiljnu štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Više istočnoevropskih zemalja, a to su Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka, u poslednje vreme su alarmirale zbog priliva jeftine poljoprivredne robe iz Ukrajine. Prošlog meseca su zatražili akciju od Komisije EU po tom pitanju, pozivajući je da ponovo uvede uvozne carine na proizvode.

Prošle godine je poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine dozvoljen bescarinski ulazak u blok, a Brisel je reklamirao taj potez kao način da pomogne Ukrajini da dođe do svojih kupaca na Bliskom istoku i u Africi usred tekućeg sukoba sa Rusijom. Međutim, veliki deo proizvoda završio je u Istočnoj Evropi, stvarajući uska grla u logistici i dovodeći cene u silaznu spiralu, pri čemu je situacija uticala na lokalne proizvođače.