Manje ekrana na školskim raspustima za zdraviju decu

Manje ekrana na školskim raspustima za zdraviju decu

Briga o odmoru, sportski programi ili scenske umetnosti – šta god da se interesuje vaše dete, istraživači kažu da je dodavanje strukture školskom raspustu odličan način da deca budu zdrava i aktivna tokom raspusta.

U prvoj australijskoj studiji te vrste, istraživači Univerziteta Južne Australije otkrili su da su deca u osnovnoj školi na raspustu manje aktivna, veća je verovatnoća da će biti na ekranima i da imaju lošiju ishranu nego tokom školskog roka. Rad je objavljen u časopisu Pediatric Obesiti.

Procenjujući odgovore za 358 učenika osnovnih škola (4. i 5. razred), istraživači su otkrili da su deca tokom praznika verovatno bila 12 minuta manje aktivna svakog dana, 27 minuta više sedela i imala više od sat vremena više od vremena ispred ekrana.

Tokom školskog raspusta, deca (od 9 do 10 godina) su provodila 39% više vremena koristeći ekrane nego tokom školske godine.

Istraživačica UniSA dr Amanda Votson kaže da deca manje vežbaju i jedu više nezdrave hrane tokom praznika, što može doprineti ubrzanom dobijanju na težini i lošem zdravlju.

„Svi su uzbuđeni kada dođe školski raspust—to je odmor od svakodnevne rutine, učionica i spremanja na vreme—ali uprkos očiglednim prednostima, to može dovesti do izvesnog zastoja za decu“, kaže dr Votson.

„Naša studija pokazuje da je veća verovatnoća da će deca tokom školskih raspusta pokazati nezdravo ponašanje, kao što su manje aktivnosti, provode više vremena sedeći, jedu više brze hrane i (možda nije iznenađujuće) da gledaju mnogo više TV-a ili ekrana.

„Naravno, važno je da deca dobiju kvalitetan odmor tokom školskog raspusta, ali je podjednako važno da ostanu aktivna i da se dovoljno vežbaju.

„Ako dodamo više strukture dečjim danima tokom praznika — redovnim aktivnostima, planiranim pauzama za ručak i užinu, kao i ograničenjem količine vremena koje deca imaju pred ekranom — mogli bismo da podstaknemo zdravije ponašanje koje će im koristiti sada i u budućnosti. “

U Australiji, svako četvrto dete (25%) ima prekomernu težinu ili je gojazno, što doprinosi lošem zdravlju i blagostanju, kao i lošijem uspehu u školi.

Viši istraživač UniSA-e, profesor Kerol Maher, kaže da je vreme ispred ekrana jedan od najvećih faktora rizika za neaktivnost dece.

„Upravljanje vremenom ispred ekrana je izazov za mnoge roditelje, i to ne samo tokom praznika“, kaže profesor Maher.

„Biti neaktivan duži period, bilo da gledate televiziju ili igrate igrice, nije dobro ni za čije zdravlje, a ni za decu.

„Dakle, kada nam istraživanja pokazuju da čak i jedan dodatni sat vremena ispred ekrana dnevno odgovara povećanom riziku od gojaznosti za 13%, vreme je da ponovo razmislimo o vremenu za računar.

„Svi mogu imati koristi od toga da budu aktivniji. Ovi praznici bi mogli biti upravo ono što vam je potrebno da napravite pozitivnije promene u nivou aktivnosti vas i vaše dece, opšteg blagostanja i zdravlja.“