Ukrajina se nada da će se pitanje uvoza u Poljsku rešiti sledeće nedelje

Ukrajina se nada da će se pitanje uvoza u Poljsku rešiti sledeće nedelje

U subotu su nadležne poljske agencije podržale odluku o obustavljanju bilo kakvog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Ukrajinska strana se nada da će ovo pitanje rešiti sledeće nedelje, izjavio je ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu Nikola Solski na brifingu u Ukrinformu.

Solski se ranije sastao sa novoimenovanim ministrom poljoprivrede Poljske na ukrajinsko-poljskoj granici. Strane su razgovarale o tome kako će se ukrajinsko žito transportovati preko teritorije Poljske. Konkretno, očekuje se da će neke sorte žitarica proći kroz Poljsku samo u tranzitu.

„Ove nedelje je pripremljen tekst [odgovarajućeg sporazuma]. Ali, u isto vreme, postoje određene promene zbog kojih žalimo – žalimo što su danas nadležne agencije Republike Poljske donele odluku da obustave svaki uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine“, rekao je Solski.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti razumeju tešku situaciju koja se razvila na poljskom tržištu.

„Razumemo ovu oštru konkurenciju, koja je rezultat blokade ukrajinskih luka. Ali, očigledno je – za ceo svet i za bilo kog čoveka na ovom svetu – da je ukrajinski farmer u najtežoj situaciji. I molimo poljsku stranu da to uzme u obzir“, rekao je Solski.

Ministar je izrazio nadu da će tokom posete Poljskoj, zakazane za ponedeljak, ukrajinski i poljski predstavnici uspeti da reše ova pitanja i nastave sa tranzitnim operacijama, kao i da postignu dogovor u kontekstu drugih pitanja koja su prethodno pokrenuta.

„Želeli smo da iznesemo svoj stav i verujemo da je takve stvari najbolje i u svakom slučaju neophodno uraditi pregovorima na bilateralnoj osnovi. S obzirom na našu snažnu čvrstu i tekuću saradnju sa poljskom stranom…nadam se da ćemo početkom sledeće nedelje postići dogovor“, dodao je Solski.

Prema njegovom mišljenju, dve zemlje treba da se o ovom pitanju dogovore na konstruktivan, brz i uzajamno podržavajući način, kao što su i ranije rešavale sva pitanja.