Kenija postavlja prvi satelit za posmatranje Zemlje u svemir

Kenija postavlja prvi satelit za posmatranje Zemlje u svemir

Prvi kenijski satelit za posmatranje Zemlje lansiran je u svemir u subotu nakon dva prekinuta pokušaja ranije ove nedelje.

Taifa-1 afričke zemlje bio je među satelitima na SpaceKs-ovoj raketi Falcon 9, koja je poletela iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Lansiranje rakete je moralo biti prethodno dva puta pročišćeno zbog lošeg vremena.

Kenijski satelit će leteti iznad zemlje svaka četiri dana i prikupljati podatke za praćenje poljoprivrede, zemljišta i životne sredine, saopštila je Kenija svemirska agencija.

Podaci sa satelita se očekuju u narednim mesecima, a agencija je formirala tim analitičara. U njemu se navodi da će informacije biti besplatno distribuirane vladinim agencijama i privatnim kompanijama uz razumnu naknadu.

Satelit su razvili i dizajnirali Kenijci, ali je proizveden u Endurosatu u Bugarskoj po ukupnoj ceni od 50 miliona kenijskih šilinga (371.000 dolara).

Kenijci su bili željni da gledaju lansiranje Falcona 9 na mreži. Neki su ulazak Taifa-1 u orbitu opisali kao trenutak nacionalnog ponosa.

Zemlja je lansirala eksperimentalni nanosatelit koji je podignut sa Međunarodne svemirske stanice 2018.

Do kraja 2022. godine, 14 afričkih zemalja lansiralo je ukupno 52 satelita, prema konsultantskoj kući Space Hubs Africa.