SAD ne daju Ukrajini oružje dugog dometa da ne bi iritirale Kinu

SAD ne daju Ukrajini oružje dugog dometa da ne bi iritirale Kinu

Nespremnost Sjedinjenih Država da Ukrajini obezbede oružje dugog dometa objašnjava se zabrinutošću zbog moguće reakcije Kine, svedoče tajni dokumenti američkog Ministarstva odbrane koji su procurili na internet, a koje je pregledao Rojters.

„Kina bi reagovala snažnije i najverovatnije bi povećala obim i obim materijala koji je spremna da pruži Rusiji ako ukrajinski udari pogode lokaciju od velike strateške vrednosti ili se čini da su ciljani na visoke ruske lidere“, rekao je ono što je izgledalo kao kolekcija SAD. obaveštajne procene.

Rojters napominje da je za svoju analizu koristio više od 50 dokumenata koji su procureli pod oznakom „Tajno” i „Strogo poverljivo”. Istovremeno, napominje se da autentičnost ovog curenja još nije utvrđena i da agencija nije bila u mogućnosti da nezavisno proveri date informacije.

Kako je objavljeno, prošle nedelje je Njujork tajms izvestio da Pentagon istražuje curenje poverljivih dokumenata na društvenim mrežama u vezi sa planovima SAD i NATO-a za planiranu kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga.

Savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak rekao je da je objavljivanje navodnih dokumenata o ukrajinskoj kontraofanzivi ruski blef.

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je istragu o procurelim dokumentima.