Britanija uvela sankcije protiv osoba koje su pomogle u skrivanju imovine Abramoviča i Usmanova

Britanija uvela sankcije protiv osoba koje su pomogle u skrivanju imovine Abramoviča i Usmanova

Velika Britanija je najavila uvođenje sankcija protiv mreže kompanija i pojedinaca koji imaju finansijske veze sa ruskim oligarsima Romanom Abramovičem i Ališerom Usmanovim, saopštila je pres služba Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, piše „Evropska pravda“.

Kako je napomenuto u resoru, ograničenja će se odnositi na one koji su pomogli Abramoviču i Usmanovu da izbegnu sankcije koje su već uvedene kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da ruski oligarsi pokušavaju da zaštite svoje bogatstvo uz pomoć finansijskih posrednika, ofšor trustova, lažnih kompanija, pa čak i uz pomoć članova svojih porodica.

„Oni nemaju gde da se sakriju. Nastavićemo da ih odsecamo od imovine za koju su mislili da je uspešno sakrivena. Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, Britanija će nastaviti da se bori protiv onih koji podržavaju rat. Nećemo stati dok Putin ne prestane“, rekao je on. Ministar inostranih poslova Džejms Kleverli.

Među osuđenima su Demetris Joanides i Hristodulos Vasilijadis, koje britanski Forin ofis opisuje kao „dva kiparska profesionalna vodiča“ Abramoviču i Usmanovu.

Sankcionisane su i kompanije za koje je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su deo Usmanovove finansijske mreže, uključujući USM, Curzon Skuare i Hanlei Limited.

Sankcionisano je i nekoliko članova porodica drugih ruskih oligarha, koji su, prema navodima ministarstva, „korišćeni kao punomoćnici za skrivanje imovine“.

Imovina Usmanova i Abramoviča zamrznula je britanska vlada nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Podsetimo, masovni mediji su 7. aprila javili da se pomoć Ukrajini od prodaje fudbalskog kluba Čelsi oligarhu Romanu Abramoviču odlaže zbog kašnjenja u procesu odobravanja – godinu dana nakon prodaje sredstva ostaju zamrznuta. na računu u Britaniji.

Roman Abramovič, ruski biznismen sa bogatstvom većim od 7,5 milijardi dolara, prodao je londonski fudbalski klub konzorcijumu koji predvodi američki investitor Tod Beli u maju 2022.

On je to učinio nakon što su ga sankcionisale Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija zbog njegovih navodnih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Skoro godinu dana nakon prodaje, sredstva ostaju zamrznuta na bankovnom računu u Velikoj Britaniji. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije odbilo je da komentariše publikaciju.