Šmihal: Međunarodni partneri će Ukrajini dati 115 milijardi dolara

Šmihal: Međunarodni partneri će Ukrajini dati 115 milijardi dolara

Ukrajina očekuje da će dobiti najmanje 115 milijardi dolara dugoročne finansijske pomoći od međunarodnih partnera.

„Međunarodni partneri će Ukrajini pružiti 115 milijardi dolara dugoročne podrške. Ovo ne samo da će obezbediti našu finansijsku stabilnost već i poslati jasan signal Rusiji da će nas saveznici Ukrajine podržavati koliko god bude potrebno. Do potpune pobede“, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmihal objavio je na Telegramu nakon učešća na okruglom stolu na ministarskom nivou podrške Ukrajini u Svetskoj banci.

On je naglasio da je „mobilizacija resursa za obnovu Ukrajine jedna od glavnih tema radne posete Vašingtonu“.

„Odmah počinjemo sa restauracijom. U 2023. biće potrebno 14 milijardi dolara za brze projekte rekonstrukcije. Pregovaramo sa partnerima da privučemo sva potrebna sredstva već ovog leta. Na taj način ćemo moći da ispunimo sve zadatke u pet prioritetnih oblasti oporavka“, istakao je premijer.

Ukrajinski premijer je u sredu počeo glavni deo posete SAD. Program njegovog boravka u Vašingtonu uključuje učešće na prolećnim sastancima Grupacije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Osim toga, Šmihal će se sastati sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Džej Ostinom III, američkom sekretarkom za trgovinu Ginom Reimondo, američkom sekretarkom za trezor Dženet Jelen, rukovodstvom MMF-a, Svetske banke i Evropske investicione banke.