Brazil bi mogao da suspenduje sajtove društvenih medija zbog sadržaja o nasilju u školama

Brazil bi mogao da suspenduje sajtove društvenih medija zbog sadržaja o nasilju u školama

Brazil bi mogao da kazni ili suspenduje kompanije društvenih medija koje ne regulišu efikasno sadržaje u vezi sa nasiljem u školama, izjavio je u sredu ministar pravde Flavio Dino, piše Rojters.

Nove mere, koje bi trebalo da budu objavljene kroz uredbu u sredu, imaju za cilj da suzbiju pretnje nasiljem u školama u zemlji, koje su porasle nakon dva odvojena napada u kojima je poslednjih nedelja poginulo petoro.

„Ako ne bude poštovanja, proces primene sankcija će se nastaviti“, rekao je Dino na konferenciji za novinare, dodajući da su nove mere, koje bi mogle da se kreću od novčanih kazni do suspenzija, u skladu sa nacionalnim zakonom.

Brazilski zakon iz 2014. propisuje da internet kompanije nisu odgovorne za sadržaj koji korisnici objavljuju osim ako ne ispoštuju sudski nalog za uklanjanje sadržaja. Vrhovni sud trenutno raspravlja o obimu i važnosti ovog zakona.

Prošle nedelje, čovek naoružan malom sekirom ubio je četvoro dece u dnevnom centru na jugu Brazila. Nedelju dana ranije, tinejdžer je nožem izbo svog učitelja u Sao Paulu.

TikTok kompanije Google, Meta i Bitedance nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Tviter šalje emoji kao standardni odgovor štampi.

Kvai, društvena mreža za kratke video snimke, saopštila je da ne dozvoljava sadržaj nasilja ili izvinjenja za nasilje, dodajući da je spremna da sarađuje i da već obaveštava vlasti kada otkrije znake napada ili neposredne pretnje.