Meksiko pokreće komisiju za borbu protiv trgovine ljudima

Meksiko pokreće komisiju za borbu protiv trgovine ljudima

Meksiko je u sredu stvorio predsedničku komisiju za borbu protiv trgovine sintetičkim drogama, vatrenim oružjem i municijom, što je potez koji dolazi kada zvaničnici putuju u Vašington da se sastanu sa svojim američkim i kanadskim kolegama kako bi se pozabavili ovim pitanjem, prenosi Rojters.

Komisija, na čijem čelu su uglavnom članovi kabineta predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, treba da se bori protiv trgovine ljudima u skladu sa međunarodnim sporazumima, navodi se u uredbi objavljenoj u saveznom listu.

Ovo saopštenje dolazi uoči planiranog sastanka sa američkim i kanadskim zvaničnicima. Lopez Obrador je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da su fentanil, trgovina oružjem i imigracija na stolu.

Komentari Lopeza Obradora potvrdili su prisustvo kanadskih vlasti na sastanku, koji su SAD i Meksiko planirali dok se dve zemlje sukobljavaju oko proizvodnje sintetičkog opioidnog fentanila.

Neki američki zakonodavci vrše pritisak na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da ojača svoj stav o ulozi Meksika u dozvoli ulaska fentanila u zemlju.

Američki zvaničnici navode da fentanil u Sjedinjenim Državama skoro u potpunosti dolazi iz Meksika, što Lopez Obrador poriče. Umesto toga, Lopez Obrador je pozvao Kinu da obuzda isporuke fentanila.

Kina je takođe negirala ilegalni transport droge.

Američka agencija za borbu protiv droga kaže da se fentanil i njegovi prekursori transportuju iz Kine u Meksiko, SAD i Kanadu, često koristeći međunarodnu poštu.