Izvršni direktor OpenAI posećuje japanskog premijera Kišidu

Izvršni direktor OpenAI posećuje japanskog premijera Kišidu

Japan će razmotriti usvajanje tehnologije veštačke inteligencije od strane vlade, kao što je OpenAI-jev ChatGPT chat bot ako se reše problemi privatnosti i sajber bezbednosti, izjavio je u ponedeljak glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Izjave Macunoa, glavnog portparola vlade, usledile su neposredno pre nego što se Sem Altman, izvršni direktor OpenAI-a, sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom tokom posete Japanu, gde je Altman rekao da njegova kompanija „gleda da otvori kancelariju“, piše Rojters.

„Nadamo se da ćemo… izgraditi nešto sjajno za Japance, učiniti modele boljim za japanski jezik i japansku kulturu“, rekao je Altman novinarima nakon sastanka sa Kišidom.

Upitan o italijanskoj privremenoj zabrani ChatGPT-a – koju je razvio Microsoft Corp (MSFT.O) koji podržava OpenAI – Macuno je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Japan svestan postupaka drugih zemalja.

Japan će nastaviti da procenjuje mogućnosti uvođenja veštačke inteligencije kako bi se smanjio opterećenje državnih radnika nakon što proceni kako da odgovori na zabrinutosti kao što je povreda podataka, rekao je Macuno.

Nakon italijanskog ograničenja ChatGPT-a, koje je inspirisalo druge evropske zemlje da prouče takve mere, OpenAI je prošle nedelje predstavio mere za otklanjanje zabrinutosti zbog povrede privatnosti italijanskom regulatoru.

U postu na blogu prošle nedelje pod naslovom „Naš pristup bezbednosti veštačke inteligencije“, kompanija sa sedištem u San Francisku rekla je da radi na razvoju „nijansiranih politika protiv ponašanja koje predstavlja pravi rizik za ljude“.

Izvršni direktor OpenAI Altman rekao je da je japanskom Kišidi rekao o „dobrima ove tehnologije i kako ublažiti nedostatke“ na sastanku u ponedeljak u Tokiju.