SAD kažu da pažljivo prate kineske vežbe oko Tajvana

SAD kažu da pažljivo prate kineske vežbe oko Tajvana

Sjedinjene Države pažljivo prate kineske vežbe oko Tajvana i „udobne su i uverene“ da imaju dovoljno resursa i mogućnosti na regionalnom nivou da obezbede mir i stabilnost, saopštila je u nedelju de fakto američka ambasada na Tajvanu, piše Rojters.

Kina, koja tvrdi da Tajvan demokratski upravlja kao sopstvena teritorija, započela je trodnevne vojne vežbe oko ostrva u subotu, dan nakon što se predsednik Tajvana Cai Ing-ven vratio iz Sjedinjenih Država.

Dok je bila u Los Anđelesu, na onome što je zvanično naplaćeno kao „tranzit“ na povratku iz Centralne Amerike, Cai se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, uprkos upozorenjima Pekinga protiv toga.

„Pažljivo pratimo akcije Pekinga“, rekao je portparol Američkog instituta na Tajvanu, koji služi kao de fakto ambasada Sjedinjenih Država u odsustvu formalnih diplomatskih veza.

„Kao što smo rekli, nema razloga da Peking ovaj tranzit – koji je bio u skladu sa dugogodišnjom američkom praksom i politikom – pretvori u nešto što nije ili ga koristi kao izgovor da preterano reaguje“, dodao je portparol.

Američki kanali komunikacije sa Kinom ostaju otvoreni i Sjedinjene Države su dosledno pozivale na uzdržanost i bez promene statusa kvo, rekao je portparol.

„Nama je prijatno i uvereni smo da imamo dovoljno resursa i sposobnosti u regionu da obezbedimo mir i stabilnost i da ispunimo naše obaveze u pogledu nacionalne bezbednosti.

Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga 1979. godine, ali su po zakonu obavezne da ostrvu obezbede sredstva za odbranu.

Kina kaže da je Tajvan najvažnije i najosetljivije pitanje u njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama i da je ta tema čest izvor tenzija između Kine i SAD.