Pandemija poremetila vreme sezone respiratornog virusa

Pandemija poremetila vreme sezone respiratornog virusa

Tipično vreme epidemije sezonskog respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) (od oktobra do aprila) poremećeno je tokom pandemije COVID-19, prema istraživanju objavljenom u izdanju nedeljnog izveštaja američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i mortaliteta od 7. aprila.

dr Sara Hamid iz CDC-a u Atlanti i kolege okarakterisale su sezonalnost RSV-a u SAD tokom perioda pre pandemije i pandemije koristeći rezultate testova lančane reakcije polimeraze koji su prijavljeni Nacionalnom sistemu za nadzor respiratornih i enterovirusnih virusa (od jula 2017. do februara 2023.).

Istraživači su otkrili da je cirkulacija RSV-a bila istorijski niska tokom sezone od 2020. do 2021. godine. Tokom sezone 2021. do 2022., RSV je počeo ranije i nastavio se duže nego tokom prepandemijskih sezona. Povratak ka prepandemijskoj sezonalnosti počeo je u sezoni 2022. do 2023., koja je počela kasnije od sezone 2021. do 2022., ali ranije od prepandemijskih sezona. U periodu od 2022. do 2023., početak RSV-a dogodio se u junu, a pozitivni rezultati PCR-a dostigli su vrhunac u novembru. U poređenju sa prepandemijskim sezonama, vrhunac je bio veći (19 procenata naspram raspona od 13 do 16 procenata) u godini nadzora od 2022. do 2023., pri čemu je epidemija trajala 32 nedelje do prestanka u januaru.

„U Sjedinjenim Državama, poremećaj sezonske cirkulacije RSV-a primećen je tokom pandemije COVID-19 jer su nefarmaceutske intervencije (npr. zatvaranje škola i maskiranje) smanjile prenos respiratornog virusa“, ​​pišu autori. „Stalno praćenje sezonskosti RSV-a može da usmerava vreme za imunoprofilaksu i procenu novih proizvoda za imunizaciju. Iako se očekuje eventualni povratak na sezonalnost RSV-a pre pandemije, kliničari bi trebalo da budu svesni da bi cirkulacija RSV-a van sezone mogla da se nastavi.”