Severna Koreja testira podvodni dron sa nuklearnim oružjem

Severna Koreja testira podvodni dron sa nuklearnim oružjem

Severna Koreja izvela je još jedan test podvodnog drona koji ima nuklearnu sposobnost, javili su u subotu državni mediji, poslednji u demonstraciji sile protiv SAD i Južne Koreje, piše Rojters.

Zemlja je testirala drugu vrstu bespilotnog oružja za podvodni napad sa nuklearnom sposobnošću pod nazivom „Haeil-2“, više od nedelju dana nakon što je otkrila novi podvodni sistem dronova nazvan „Haeil-1“, što na korejskom znači cunami, dizajnirano da se šunja. napade u neprijateljskim vodama.

Analitičari kažu da Severna Koreja pokazuje svoje različite mogućnosti nuklearne isporuke protiv Vašingtona i Seula, iako su skeptični da li je podvodno vozilo spremno za raspoređivanje.

Tokom testiranja sistema podvodnog strateškog naoružanja od 4. do 7. aprila, državni medij KCNA je saopštio da je dron preletio 1.000 km podvodne udaljenosti za 71 sat i 6 minuta i uspešno pogodio simuliranu metu.

„Test je savršeno dokazao pouzdanost sistema podvodnog strateškog oružja i njegovu fatalnu sposobnost napada“, saopštio je KCNA.

Severna Koreja je poslednjih nedelja pojačala svoje vojne aktivnosti, protestujući što SAD i Južna Koreja sprovode zajedničke vojne vežbe.

Ona je predstavila nove, manje nuklearne bojeve glave i ispalila interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da pogodi bilo gde u Sjedinjenim Državama.