Makron pozvao lidera Kine da ubedi Rusiju da okonča rat

Makron pozvao lidera Kine da ubedi Rusiju da okonča rat

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je kineskog lidera Si Đinpinga da podseti Rusiju i pomogne okončanju rata u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Makron je na pregovorima u Pekingu rekao da Zapad mora da angažuje Peking kako bi pomogao da se okonča rat i spreči „spirala“ tenzija koja bi mogla da podeli svet na zaraćene blokove.

„Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac međunarodnoj stabilnosti. Znam da mogu da računam na vas da ćete Rusiju urazumiti i vratiti sve za pregovarački sto“, rekao je Makron, stojeći pored kineskog predsednika na početku njihovog sastanak.

U komentarima nakon sastanka sa Makronom, Si Đinping je pozvao na pregovore između dve strane i političko rešenje za rat u Ukrajini.

Razgovori su bili „iskreni i konstruktivni“, saopštila je Jelisejska palata, dok je Peking rekao da su razgovori bili „prijateljski“ i „dubinski“.

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se pridržava međunarodnih pravila o neširenju nuklearnog oružja.

Kineski lider je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neproliferaciju, ne pominjući Rusiju.

Ranije je Makron rekao da će približavanje mira u Ukrajini biti glavna tema njegovog razgovora sa liderom Kine tokom posete Pekingu.

Prema izvorima medija u Jelisejskoj palati, francuska strana smatra da, s obzirom na bliske veze sa Rusijom, Kina može biti jedna od retkih zemalja koja može da „promeni pravila igre” u kontekstu rata u Ukrajini.

U Kinu je stigla i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je pre neki dan naglasila da će uloga Kine u ratu u Ukrajini biti važna za odnose sa EU.