Konzumacija brokolija štiti sluznicu creva, smanjuje bolest kod miševa

Konzumacija brokolija štiti sluznicu creva, smanjuje bolest kod miševa

Poznato je da je brokoli koristan za naše zdravlje. Na primer, istraživanja su pokazala da povećana konzumacija krucifernog povrća smanjuje učestalost raka i dijabetesa tipa 2. U nedavnoj studiji, istraživači sa Penn State-a su otkrili da brokoli sadrži određene molekule koji se vezuju za receptor unutar miševa i pomažu u zaštiti sluznice tankog creva, čime se inhibira razvoj bolesti. Nalazi daju podršku ideji da je brokoli zaista „superhrana“.

„Svi znamo da je brokoli dobar za nas, ali zašto? Šta se dešava u telu kada jedemo brokoli?“ rekli su Gari Perdev, H. Thomas i Dorothi Villits Hallovell, predsjedavajući za poljoprivredne nauke, Penn State. „Naše istraživanje pomaže da se otkriju mehanizmi kako brokoli i druga hrana imaju koristi za zdravlje miševa, a verovatno i ljudi. Ono pruža snažne dokaze da povrće krstaša, kao što su brokoli, kupus i prokulice, treba da bude deo normalnog zdravog dijeta.“

Prema Perdevu, zid tankog creva omogućava blagotvornoj vodi i hranljivim materijama da prođu u telo, ali sprečava čestice hrane i bakterije koje bi mogle da naškode. Određene ćelije koje oblažu creva — uključujući enterocite, koji apsorbuju vodu i hranljive materije; peharaste ćelije, koje luče zaštitni sloj sluzi na crevnom zidu; i Paneth ćelije, koje luče lizozome koji sadrže digestivne enzime — pomažu u modulaciji ove aktivnosti i održavanju zdrave ravnoteže.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Laboratori Investigation, Perdju i njegove kolege su otkrili da se molekuli u brokoliju, nazvani ligandi receptora aril ugljovodonika, vezuju za aril ugljovodonični receptor (AHR), koji je vrsta proteina koji se naziva transkripcioni faktor. Ovo vezivanje, otkrili su, pokreće niz aktivnosti koje utiču na funkcije crevnih ćelija.

Da bi sproveli svoju studiju, istraživači su hranili eksperimentalnu grupu miševa ishranom koja je sadržala 15% brokolija – što je ekvivalentno oko 3,5 šoljica dnevno za ljude – i hranili kontrolnu grupu miševa tipičnom laboratorijskom ishranom koja nije sadržala brokoli. Zatim su analizirali tkiva životinja da bi utvrdili stepen do kojeg je AHR aktiviran, kao i količine različitih tipova ćelija i koncentracije sluzi, između ostalih faktora, u dve grupe.

Tim je otkrio da miševi koji nisu hranjeni brokolijem nemaju AHR aktivnost, što je rezultiralo izmenjenom funkcijom barijere creva, smanjenim vremenom tranzita hrane u tankom crevu, smanjenim brojem peharastih ćelija i zaštitne sluzi, smanjenom Paneth ćelijama i proizvodnjom lizozoma i smanjenom broj ćelija enterocita.

„Zdravlje creva miševa koji nisu hranjeni brokolijem je ugroženo na različite načine za koje se zna da su povezani sa bolešću“, rekao je Perdju. „Naše istraživanje sugeriše da se brokoli i verovatno druga hrana mogu koristiti kao prirodni izvori AHR liganda i da ishrana bogata ovim ligandima doprinosi otpornosti tankog creva.“

U širem smislu, dodali su Andrev Patterson, John T. i Paige S. Smith profesor molekularne toksikologije i biohemije i molekularne biologije, „ovi podaci sugerišu da dijetetski znaci, koji se prenose kroz aktivnost AHR-a, mogu preoblikovati ćelijski i metabolički repertoar gastrointestinalnog trakta.“