Ukrajinski šef gasa nudi da iznajmi skladište EU

Ukrajinski šef gasa nudi da iznajmi skladište EU

Ukrajina je ponudila da EU iznajmi svoja podzemna skladišta prirodnog gasa za sledeću zimu, izvestio je u sredu Euroaktiv, citirajući generalnog direktora svoje državne energetske kompanije Naftogas Alekseja Černišova.

Zvaničnik je tvrdio da bi Ukrajina mogla da stavi na raspolaganje EU 10 milijardi kubnih metara (bcm) skladišta „trenutno“.

To je saopšteno tokom posete šefa Naftogasa u Brisel prošle nedelje, kada je ukrajinska delegacija posetila Evropsku komisiju i sastala se sa predstavnicima gasne industrije. Prema rečima Černišova, Ukrajina ima kapacitet skladišta gasa ukupne zapremine od 31 milijarde kubnih metara, što je znatno iznad domaćih potreba zemlje.

„Mogu da garantujem da ovaj prazan prostor mogu iznajmiti evropskim zemljama koje mogu da skladište gas u Ukrajini. A kada im zatreba, mogu da ga vrate u Evropu“, rekao je zvaničnik. On je dodao da bi to „učinilo Ukrajinu energetskom rezervom za EU“.

Prema Euroaktivu, ukrajinski i zvaničnici EU izvukli su zaključke iz prve grejne sezone bez isporuka ruskog gasa i razgovarali o pripremama za sledeću zimu.

Pre sukoba u Ukrajini, Rusija je isporučivala skoro 40% gasa koji su trošile zemlje EU, uglavnom kroz mreže gasovoda. Iako blok nije zabranio uvoz ruskog gasa iz gasovoda, njihovi tokovi su se značajno smanjili nakon što su prošle godine uvedene sankcije vezane za Ukrajinu.

Na isporuke je uticala i sabotaža gasovoda Severni tok, jednog od glavnih pravaca ruskog gasa u Evropu. Prema Briselu, isporuke ruskog gasa trenutno pokrivaju oko 10 odsto ukupne potrošnje u bloku.