Kina i SAD se slažu da pomognu Zambiji da reši teret duga

Kina i SAD se slažu da pomognu Zambiji da reši teret duga

Kina i SAD postigle su sporazum da pomognu Zambiji u rešavanju njenog duga od preko 14 milijardi dolara. Kineski ambasador u Zambiji Du Ksiaohui i njegov američki kolega Majkl Gonzales sastali su se u sredu da razgovaraju o tom pitanju i odlučili da sarađuju.

Drugi po veličini proizvođač bakra u Africi ulaže napore da restrukturira svoju ekonomiju od avgusta 2020. Prema vladinim podacima, kineski kreditori čine 5,7 milijardi dolara spoljnog duga zemlje, sa oko 3,5 milijardi dolara dugovanja vlasnicima obveznica.

U avgustu 2022. Međunarodni monetarni fond odobrio je paket pomoći zemlji od 1,3 milijarde dolara kao deo šireg programa restrukturiranja u okviru G20. Međutim, nesuglasice između SAD i Kine su okrivljene za preveliki dug.

„Obe strane su se složile da pomognu Zambiji da reši pitanje duga tako što će sarađivati, a ne javno okrivljavati jedna drugu“, navodi se u saopštenju kineskog izaslanika, a koje su preneli lokalni mediji.

Zambijski ministar finansija Situmbeko Musokotvane rekao je za Rojters da su Kina i međunarodni vlasnici obveznica odgovorni za kašnjenje u rešavanju 14 milijardi dolara spoljnog duga zemlje. On je rekao da poverioci pokušavaju da minimiziraju iznos pomoći koju nude, uprkos tome što su želeli rešenje za to pitanje.

Dok su odnosi Zambije sa Kinom i SAD bili pod lupom poslednjih meseci zbog percipirane konkurencije dve zemlje za uticaj na afričkom kontinentu, obe nacije su ponovo potvrdile svoju posvećenost podršci „snažnoj i živahnoj“ zambijskoj ekonomiji nakon konsultacija u Lusaki .

Vašington i Peking su se obavezali da će podržati zambijskog predsednika Hakaindea Hičilemu, posebno u oblastima od zajedničkog interesa kao što su mere protiv korupcije i jačanje ekonomije, navodi se u saopštenju.

Tokom nedavne posete potpredsednice SAD Kamale Haris Lusaki, Hičelima je rekao da je posvećen radu i sa SAD i sa Kinom bez uslova i pozvao dve najveće svetske ekonomije da rade zajedno u korist najnerazvijenijih zemalja.