Holandija: Poslanik krajnje desnice kažnjen zbog fotografije sa nacističkom zastavom

Holandija: Poslanik krajnje desnice kažnjen zbog fotografije sa nacističkom zastavom

Pepin van Houvelingen, poslanik holandske krajnje desničarske populističke partije Forum za demokratiju (FVD), naloženo je da plati 450 evra za objavljivanje fotografija sa nacističkom zastavom, piše Politiko.

U septembru 2022, van Houvelingen je na Tviteru postavio fotografiju holandskog ministra zdravlja Ernsta Kupersa kako podiže zastavu sa ciljevima održivog razvoja UN.

Pored nje je bila uređena slika na kojoj je poslanik dodao nacističku zastavu i ministarku za socijalna pitanja i zapošljavanje Karin van Gennip koja se navodno smeši zastavi.

Iako je van Houvelingen izbrisao tvit, oba ministra holandske vlade su ga izvela na sud.

Poslanik FVD-a pokušao je da se opravda, reagujući na njegov tvit nazivajući „malo preteranom”: „I drugi članovi FVD-a se stalno povezuju sa nacizmom. Ali ako to uradimo jednom – ma koliko bezbrižno i zadirkivalo – onda su svi iznenada iznenađen. Kakvi dvostruki standardi. Kakvo licemerje!“

U četvrtak je holandsko tužilaštvo, nakon proučavanja spisa predmeta, „zaključilo da je sa pravne tačke gledišta“ van Huvelingenova objava uvreda i naložilo mu da plati novčanu kaznu.

Krajnje desničarski FVD, čiji je lider Tijeri Bode izraziti evroskeptik, trenutno je mala opoziciona stranka sa pet od 150 mesta u donjem domu parlamenta i jednim od 75 mesta u Senatu.

U februaru su nepoznate osobe hakovale Tviter nalog američkog konzulata u Milanu u Italiji i postavile sliku na kojoj su jedna pored druge zastave Ukrajine i nacističkog režima.