Bugarska je kaznila Lukoil sa 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Bugarska je kaznila Lukoil sa 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Ruska kompanija „Lukoil“ u Bugarskoj mora da plati 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja ograničavanjem pristupa skladištima i transportnoj infrastrukturi.

Relevantnu odluku donela je bugarska komisija za zaštitu konkurencije (CPC), prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Istraga KZK fokusirala se na ponašanje Lukoil Naftohim Burgas i Lukoil Bugarska i utvrdila da je grupa prekršila zakon tako što je uvoznicima i proizvođačima motornih goriva uskratila pristup sopstvenim skladištima.

Takođe se ukazuje da je Lukoil ograničio uvoz morskim putem, blokirajući skladišta povezana sa naftnim terminalima Roženec i Petrol-Varna, kao i ne omogućavajući pristup naftovodima grupe za transport goriva do drugih proizvođača i uvoznika.

„Ovo može dovesti do sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije i uticati na interese potrošača zbog ograničenja uvoza motornih goriva u zemlju“, saopštili su iz KCK.

Grupa Lukoil poseduje najobimniju skladišnu infrastrukturu i prateću transportnu infrastrukturu u Bugarskoj, i zajedno sa visokim učešćem na tržištu skladištenja goriva za automobile je dominantno preduzeće.

Međutim, CPC je utvrdio da grupa koristi strategiju koja uključuje nekoliko antikonkurentskih praksi koje, ako se primenjuju dosledno i kumulativno duže od pet godina, stvaraju prepreke za uvoz goriva, čineći ga potpuno nemogućim ili ekonomski neefikasnim.

Ovo omogućava Lukoilu da zadrži vodeću poziciju u Bugarskoj na nivou trgovine na veliko i malo.

KZK tvrdi da Lukoil zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju i prema nacionalnom i prema pravu Evropske unije, jer bi ograničenje uvoza u Bugarsku moglo značajno uticati na strukturu trgovine između zemalja članica EU.

Podsećanja radi, Bugarska je od 8. aprila uvela zabranu uplovljavanja plovila sertifikovanih od Ruskog pomorskog registra brodova u morske i rečne luke zemlje.