Erdoganova alijansa može izgubiti većinu u parlamentu posle izbora

Erdoganova alijansa može izgubiti većinu u parlamentu posle izbora

Istraživanja javnog mnjenja mesec i po dana pre turskih parlamentarnih izbora pokazuju da bi desničarski savez na čelu sa Partijom pravde i razvoja (AKP) sadašnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mogao da izgubi većinu, navodi se u publikaciji Internet Haber, koja je analizirala podatke 17 različitih istraživanja javnog mnjenja.

Prosečni podaci sociologa govore da bi AKC mogao biti na prvom mestu među svim partijama, sa 33,2% glasova. S druge strane, mlađi koalicioni partner Erdoganove stranke, Partija nacionalističkog pokreta, neće preći barijeru od 7% i biće prebačena sa rezultatom od 6,6%.

Umesto toga, ključni blok opozicionih partija zajedno dobija relativnu većinu glasova unapred.

Republikanska narodna partija Kemala Kiličdaroglua, koji je predsednički kandidat iz ujedinjene opozicije, dobija 27,1 odsto glasova na osnovu prosečnih rezultata 17 anketa. Druga po veličini opoziciona partija – „Dobra stranka“ – dobija 10,5%, ostale ne prelaze cenzus.

Istovremeno, prokurdska Narodna demokratska partija, koja nije deo ujedinjene opozicije, ali je podržala kandidaturu Kılıcdaroglua, ima rejting od 10,4 odsto glasova. Ovo je bio udarac na rejting Erdogana, koji je mogao očekivati da će oslabiti Kiličdaroglua u slučaju još jedne opozicione kandidature.

Kako podseća Internet Haber, na poslednjim izborima 2018. godine Erdoganova partija osvojila je 42,3 odsto glasova, a Partija nacionalističkog pokreta 11,13 odsto, čime je sada izgubila skoro polovinu rejtinga.

Predsednik Turske je početkom marta zvanično zakazao parlamentarne i predsedničke izbore u Turskoj za 14. maj – mesec dana ranije od zakazanog datuma.

Prema anketama, Kılıcdaroglu ima šansu da pobedi na izborima u maju.