Erdogan poručio američkom ambasadoru da „zna svoje mesto“

Erdogan poručio američkom ambasadoru da „zna svoje mesto“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su od sada njegova „vrata zatvorena“ za američkog ambasadora u Ankari Džefrija Flejka, osudivši nedavni sastanak diplomate sa njegovim rivalom na predstojećim predsedničkim izborima.

Erdogan je u nedelju prisustvovao ceremoniji u istanbulskom okrugu Bagdžilar, posvećenoj zvaničnom otvaranju skoro 100 kuća i drugih objekata izgrađenih posle niza razornih zemljotresa. U nastavku sastanka sa grupom zvaničnika iz pokreta krajnje desnice Sivih vukova, on se u velikoj meri fokusirao na izbore 14. maja i navodnu zloupotrebu diplomatskih ovlašćenja izaslanika Vašingtona.

„Moramo da naučimo Ameriku lekciju na ovim izborima“, rekao je Erdogan, a citira Anadolu.

Ambasador Flejk se 29. marta sastao sa liderom Republikanske narodne partije (CHP) Kemalom Kiličdarogluom, „u okviru nastavka razgovora sa turskim političkim partijama o pitanjima od zajedničkog interesa između naše dve zemlje“, navodi se u tvitu američke ambasade. .

„Naša vrata su mu zatvorena, on više ne može da uđe. Zašto? On mora da zna svoje mesto“, rekao je Erdogan. „Sram te bilo, misli svojom glavom. Vi ste ambasador. Vaš sagovornik ovde je predsednik”.

Erdoganove izjave dolaze manje od šest nedelja pre održavanja predsedničkih i opštih izbora u Turskoj 14. maja, a Kiličdaroglua je kao svog glavnog protivnika posle meseci političkih sukoba naveo savez šest opozicionih partija. Očekuje se da će se turski predsednik i njegova vladajuća AK Partija suočiti sa teškim izazovom nakon razornog zemljotresa koji je početkom februara ubio više od 50.000 ljudi u zemlji.