Južna Koreja, SAD i Japan održavaju vežbe protiv podmornica kako bi se suprotstavili pretnjama Severne Koreje

Južna Koreja, SAD i Japan održavaju vežbe protiv podmornica kako bi se suprotstavili pretnjama Severne Koreje

Mornarice Južne Koreje, SAD i Japana održaće od ponedeljka dvodnevne vežbe protiv podmornica kako bi se bolje suprotstavile nuklearnim i raketnim kapacitetima Severne Koreje u razvoju, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Vežbe će biti izvedene u međunarodnim vodama kod južnokorejskog ostrva Džedžu, uključujući udarnu grupu američkih nosača na čelu sa USS Nimic, koja je prošle nedelje stigla u grad Busan na jugoistoku zemlje.

Trilateralne vežbe su usledile kada je Severna Koreja prošle nedelje predstavila nove, manje nuklearne bojeve glave, obećala da će proizvoditi više nuklearnih materijala za oružje kako bi proširila svoj arsenal i hvalila se onim što je nazvala podvodnim dronom za napade sa nuklearnim oružjem.

Ovonedeljne vežbe će koristiti mobilnu metu za obuku protiv podmornica za poboljšanje sposobnosti potrebnih za otkrivanje, praćenje i uništavanje severnokorejskih podvodnih pretnji, saopštilo je ministarstvo.

Tri zemlje su poslednji put održale trilateralne vežbe protiv podmornica u septembru – prvi put u pet godina – usred napetosti oko neviđenog broja raketnih testova Severne Koreje.