Rusija će formirati specijalnu diviziju nosača torpeda Posejdon

Rusija će formirati specijalnu diviziju nosača torpeda Posejdon

Rusija planira da formira diviziju podmornica specijalne namene koje će nositi torpeda sa nuklearnim sposobnošću „Posejdon” u sastavu Pacifičke flote do kraja 2024. ili prve polovine 2025. godine, prenela je u ponedeljak ruska agencija TASS.

Rusija je u januaru objavila da je proizvela prvi set torpeda Posejdon, četiri godine nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio fundamentalno novi tip strateškog nuklearnog oružja, potvrdivši da će imati sopstveno snabdevanje nuklearnom energijom.

Krajem marta Rusija je saopštila da će obalska infrastruktura za podmornice koje će nositi torpeda Posejdon biti završena na poluostrvu Kamčatka, gde se nalazi podmornička baza za balističke nuklearne rakete ruske Pacifičke flote.

„Odluka o formiranju divizije nuklearnih podmornica specijalne namene na Kamčatki je doneta“, naveo je TASS neidentifikovani izvor odbrane. „Govorimo o decembru 2024. ili prvoj polovini 2025. godine.“

Malo je potvrđenih detalja o Posejdonu u javnom domenu, ali vojni analitičari kažu da je u suštini ukrštanje torpeda i drona koji se može lansirati iz nuklearne podmornice.