Ukrajina i Slovačka produžili dogovor oko povećanog kapaciteta uvoza gasa

Ukrajina i Slovačka produžili dogovor oko povećanog kapaciteta uvoza gasa

Operator prenosnog sistema gasa Ukrajine LLC (GTSOU) i slovački Eustream dogovorili su se da produže period važenja povećanog čvrstog kapaciteta za uvoz gasa do 30. septembra 2023. godine, izjavio je operater prenosnog sistema gasa Ukrajine LLC (GTSOU), prenosi Ukrinform.

U saradnji sa slovačkim Eustreamom, GTSOU je od februara 2022. obezbeđivao čvrsti kapacitet uvoza gasa od 42 miliona kubnih metara dnevno umesto 27 miliona kubnih metara koliko je bilo na raspolaganju od 2014. Korak koji su preduzele slovačke kolege doprinosi integraciji gasa tržišta, razvoj poslovnih odnosa i jačanje sigurnosti snabdevanja gasom u regionu.

„Uopšteno govoreći, trenutno raspoloživi čvrsti kapaciteti za uvoz iz zemalja EU u Ukrajinu iznose 54 miliona kubnih metara dnevno. Takođe je moguće uvesti dodatnih 4 miliona kubnih metara dnevno preko Moldavije i Rumunije iz južnog pravca preko Transbalkanske rute“, napominje GTSOU.

U bliskoj budućnosti, GTSOU i Eustream planiraju da utvrde kratkoročne i srednjoročne ciljeve i načine za njihovo postizanje.

„U ovoj fazi transformacije evropskog energetskog sistema, reformisanja evropskog tržišta gasa, diversifikacije izvora i puteva snabdevanja, neophodno je maksimalno iskoristiti potencijal postojeće gasne infrastrukture. Fokusiramo se na ovaj zadatak“, rekao je generalni direktor GTSOU Dmitro Lippa.

16. marta 2023. godine operatori gasnog sistema Ukrajine i Poljske potpisali su memorandum o saradnji na unapređenju cevovodne interkonekcije između dve zemlje.