Najavljeno smanjenje proizvodnje OPEK+

Najavljeno smanjenje proizvodnje OPEK+

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, uzdrmali su tržišta najavom smanjenja proizvodnje za oko 1,16 miliona barela dnevno u nedelju. Očekivalo se da će grupa poznata kao OPEK+ zadržati svoju raniju odluku da smanji proizvodnju za 2 miliona barela dnevno do decembra, preneo je Rojters.

Ovim obećanjima ukupan obim smanjenja od strane OPEK+ iznosi 3,66 miliona barela dnevno, prema proračunima Rojtersa, što je jednako 3,7% globalne potražnje.

Kao rezultat toga, Goldman Sachs je snizio svoju prognozu proizvodnje za OPEK+ za kraj 2023. za 1,1 milion barela dnevno i podigao svoje prognoze cene Brent na 95 i 100 dolara po barelu u 2023. i 2024. godini, naveli su analitičari u belešci.

„Današnje iznenađujuće smanjenje je u skladu sa novom doktrinom OPEK+ da se deluje preventivno jer mogu bez značajnih gubitaka u tržišnom udelu“, saopštila je banka.

„Iako je iznenađujuće, ovo smanjenje odražava važna ekonomska i verovatno politička razmatranja.

Goldman je procenio da bi smanjenje proizvodnje moglo da obezbedi povećanje cena nafte za 7 odsto, doprinoseći većim prihodima od nafte Saudijske Arabije i OPEK+.

Bajdenova administracija je rekla da smatra da je potez koji su najavili producenti nerazuman.