Većina republikanaca podržava Trampa kao kandidata za 2024

Većina republikanaca podržava Trampa kao kandidata za 2024

Bivši predsednik Donald Tramp je više nego utrostručio prednost u odnosu na svog glavnog rivala za republikansku predsedničku nominaciju, guvernera Floride Ronom DeSantisom, za manje od dve nedelje uprkos tome što se suočava sa prijavljenim dvadesetak optužbi pod zapečaćenom optužnicom, prema anketi YahooNevs/YouGov objavljenoj u subotu .

Tramp vodi DeSantisa sa 26 poena u hipotetičkom izbornom takmičenju jedan na jedan, pri čemu je 57 odsto republikanaca i nezavisnih republikanaca izabralo magnata za nekretnine koji je postao političar, a 31 odsto bira njegovog bivšeg štićenika, anketa, sprovedena u četvrtak i petak, otkrio. Još 12% nije bilo sigurno kome više odgovara od dva republikanska kandidata, koji su mesecima menjali prvo mesto uprkos tome što DeSantis još uvek nije zvanično objavio svoju kandidaturu.

Brojke predstavljaju značajan podsticaj za Trampa iz poslednje ankete Yahoo/YouGov, sprovedene pre manje od dve nedelje, u kojoj je bivši predsednik bio bolji od guvernera za samo osam poena. Mesec dana pre toga, DeSantis je predvodio Trampa četiri poena razlike.

Više od polovine republikanskih ispitanika (54%) potvrdilo je da je Tramp bio njihov izbor za bilo kog kandidata za trku, sa samo 33% reklo da želi da se „neko drugi“ kandiduje, a 13% nije sigurno – u odnosu na 51% koji su izabrali Trampa u trci. poslednja anketa.

Ispitujući 1.089 odraslih Amerikanaca u 24 sata nakon što je velika porota u Njujorku podigla optužnicu protiv Trampa, anketa je pokazala da su „povoljni“ i „nepovoljni“ rejtingi bivšeg predsednika potpuno jednaki onim sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena – 45% povoljnih i 52% nepovoljno. Revanš meč Tramp-Bajden koji je održan u petak pripao bi Bajdenu, sa 45% birača koji bi izabralo aktuelnog demokrata, tesno ispred Trampovih 43%, dok bi ostali bili „nisu sigurni“ (9%) i „ne bi glasali“ ( 3%).

Dok je 40 odsto ispitanika priznalo da bi Tramp bio slabiji kandidat nego što je bio 2020. godine, malo ko misli da je optužnica odgovorna za tu slabost. Samo 30% smatra da će mu to naštetiti u kampanji 2024, dok je 27% reklo da to nema nikakvu razliku, a 24% zapravo misli da ga to čini jačim kandidatom. Tramp je prvi bivši američki predsednik u istoriji koji je optužen.

Shodno tome, kada su ispitanici upitani kakve su šanse da bi podržali Trampa na opštim izborima da nisu znali za njegovu optužnicu, rezultati su se razlikovali za najviše dva procentna poena od šansi da bi podržali zvezdu rijaliti TV-a sa potpunim saznanjem o njegovoj optužnici. Iako optužbe ostaju pod pečatom do utorka, navodno se odnose na Trampove navodne tajne isplate novca porno zvezdi Stormi Danijels pre sedam godina.