Meta obećava podešavanje privatnosti u EU nakon velike novčane kazne

Meta obećava podešavanje privatnosti u EU nakon velike novčane kazne

Vlasnik Fejsbuka Meta rekao je u četvrtak da će promeniti način na koji prikuplja podatke o korisnicima u Evropi nakon što je kažnjen jer nije tražio odgovarajuću dozvolu.

Tehnološke firme kao što su Meta i Google koriste podatke za prikazivanje visoko ciljanih oglasa i bore se da ispoštuju stroga pravila masovne regulative o privatnosti podataka (GDPR) EU iz 2018.

Meta je u decembru kažnjena sa 390 miliona evra nakon što nije uspela da ubedi regulatore da je prikupljanje podataka za prikazivanje prilagođenih oglasa neophodan deo njenog ugovora sa korisnicima.

U ažuriranju objave na blogu u četvrtak, kompanija je rekla da će od sledeće srede početi da se oslanja na „legitimni interes“, deo GDPR-a koji može dozvoliti kompanijama da zaobiđu najstroža pravila.

Međutim, grupa za kampanju NOIB, koja je podnela žalbe protiv tehnoloških giganata širom Evrope, nije bila impresionirana.

„Meta menja jednu nelegalnu praksu za drugu“, rekao je Maks Šrems iz grupe za kampanju.

Šrems je rekao da je Metin potez „malo poboljšanje” jer bi omogućio evropskim korisnicima Fejsbuka i Instagrama da odustanu od ciljanog oglašavanja.

Ali on je optužio firmu da vodi „apsurdnu igru“ i obećao da će nastaviti pravnu borbu.

Meta je rekao da veruje da su njegova opravdanja zakonita prema GDRP-u i naglasio da se radi kao i obično.

„Važno je napomenuti da ova zakonska promena ne sprečava personalizovano oglašavanje na našoj platformi, niti utiče na to kako oglašivači, preduzeća ili korisnici doživljavaju naše proizvode“, navodi se u saopštenju kompanije u svom blog ažuriranju.