Francuska poziva Rusiju da preispita dogovor o postavljanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Francuska poziva Rusiju da preispita dogovor o postavljanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Francuska osuđuje izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o sporazumu između Rusije i Belorusije o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji ove druge, piše u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Francuska osuđuje najavu ruskog predsednika o sporazumu zaključenom između Rusije i Belorusije o razmeštanju nuklearnog oružja tamo“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je nakon ruskog kršenja Ugovora o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) „što je dovelo do njegovog kolapsa“ i najave ruske suspenzije učešća u Ugovoru o eliminaciji raketa srednjeg dometa. i rakete manjeg dometa (NEV START) prošlog februara, „ovaj sporazum predstavlja dodatni element erozije međunarodne arhitekture kontrole naoružanja i strateške stabilnosti u Evropi“.

„Francuska ponovo potvrđuje značaj koji pridaje poštovanju deklaracije od 3. januara 2022, koju su podržali Vladimir Putin i svi šefovi država ili vlada P5, o sprečavanju nuklearnog rata i trke u naoružanju. Poziva Rusiju da pokaže odgovornost koja se očekuje od nuklearne sile i da ponovo razmotri ovaj destabilizujući sporazum“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Putin je rekao da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Ranije, u februaru ove godine, on je rekao da Rusija „suspenduje“ učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja koji je potpisan sa SAD (NOVI START), iako odredbe tog dokumenta ne pružaju mogućnost za njegovu „suspekciju“.

START ostaje poslednji međunarodni instrument na snazi koji ograničava širenje strateškog nuklearnog oružja. Svaka od njenih učesnica, Sjedinjene Američke Države i Rusija, obavezuje se da smanji na fiksni broj od 1.550 jedinica broj nuklearnih bojevih glava i na 700 jedinica – broj raspoređenih nosača, uključujući interkontinentalne rakete, podmornice i strateške bombardere.

Evropska unija smatra da su izjave Kremlja o nameri razmeštanja nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije neodgovorni pokušaj eskalacije tenzija i izjavljuje spremnost da primeni više ekonomskih sankcija kao odgovor na sve veće pretnje evropskoj bezbednosti.

NATO je takođe osudio nuklearnu retoriku Kremlja kao „opasnu i neodgovornu“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je istaklo da je namera Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji predstavlja kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.