MMF kaže da su rizici po finansijsku stabilnost povećani

MMF kaže da su rizici po finansijsku stabilnost povećani

Rizici po finansijsku stabilnost su povećani, rekla je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva u govoru održanom u Pekingu u nedelju, pozivajući na nastavak opreza uprkos potezima naprednih ekonomija da smire stres na tržištu, prenosi Rojters.

Direktorka MMF-a ponovila je svoje mišljenje da će 2023. biti još jedna godina izazova, sa usporavanjem globalnog rasta na ispod 3% zbog ožiljaka od pandemije, rata u Ukrajini i monetarnog pooštravanja.

Čak i sa boljim izgledima za 2024., globalni rast će ostati znatno ispod svog istorijskog proseka od 3,8 odsto, a ukupni izgledi su ostali slabi, rekla je ona na Kineskom razvojnom forumu.

MMF bi trebalo da objavi nove prognoze sledećeg meseca.

Georgieva je rekla da su kreatori politike u razvijenim ekonomijama odlučno odgovorili na rizike finansijske stabilnosti nakon kolapsa banaka, donekle su ublažili stres na tržištu, ali je potreban kontinuirani oprez.

„Dakle, nastavljamo pomno da pratimo razvoj događaja i procenjujemo potencijalne implikacije na globalnu ekonomsku perspektivu i globalnu finansijsku stabilnost“, rekla je ona, dodajući da MMF posvećuje veliku pažnju najugroženijim zemljama, a posebno zemljama sa niskim prihodima sa visokim nivoa duga.