Ukrajina očekuje da će izvoz poljoprivrednih proizvoda nove žetve biti manji za 10%

Ukrajina očekuje da će izvoz poljoprivrednih proizvoda nove žetve biti manji za 10%

Oko 15 miliona tona prošlogodišnjih poljoprivrednih useva ostalo je u Ukrajini i čeka da bude poslato u druge zemlje, izjavio je ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu Nikola Solski na brifingu u luci Černomorsk, piše Ukrinform.

„Prošle godine Ukrajina je požnjela 70 miliona tona žitarica i uljarica. Početkom ove nedelje trebalo je da se izveze ukupno 14-15 miliona tona poljoprivrednih kultura“, rekao je Solski.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana planira da izveze preostali rod pre početka ovogodišnje berbe.

Prema rečima Solskog, obim izvoza poljoprivrednih proizvoda nove žetve biće oko 10 odsto manji, jer su mnogi farmeri izabrali soju i suncokret, smanjivši plantaže kukuruza.

Ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu  Nikola Solski je 24. marta 2023. posetio luku Černomorsk, gde se brod NEGMAR CICEK spremao da krene za Jemen, zajedno sa ukrajinskim ministrom za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Aleksandrom Kubrakovom, ambasadorom SAD u Ukrajina Bridžit Brink, ambasador Kraljevine Španije u Ukrajini Rikardo Lopez-Aranda Jagu, zamenik šefa misije u ambasadi Francuske u Ukrajini Bendžamin Rorig i zamenik direktora Svetskog programa za hranu u Ukrajini Marijan Vord.