Tajvan i Honduras prekidaju višedecenijske diplomatske veze

Tajvan i Honduras prekidaju višedecenijske diplomatske veze

Tajvan je u nedelju potvrdio da je prekinuo višedecenijske diplomatske odnose sa Hondurasom nakon što je ta centralnoamerička zemlja rekla da želi da otvori odnose sa Pekingom kao „jedinom legitimnom vladom” koja predstavlja Kinu, preneo je Rojters.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu potvrdio je prekid odnosa na konferenciji za novinare u Tajpeju i rekao da će zatvoriti svoju ambasadu u Hondurasu i povući tamošnjeg ambasadora.

Ranije je ministarstvo spoljnih poslova Hondurasa u objavi na Tviteru navelo: „Vlada Hondurasa priznaje postojanje samo jedne Kine“.

„Vlada Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu… Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije.

Zastava Hondurasa uklonjena je iz ministarstva spoljnih poslova Tajvana, rekao je Rojtersov svedok.

Ministar inostranih poslova Hondurasa otputovao je ove nedelje u Kinu da otvori odnose nakon što je predsednica Ksomara Kastro rekla da će njena vlada započeti veze sa Pekingom, a Honduras je jedna od samo 14 zemalja koje su zvanično priznale Tajvan.

Kina gleda na Tajvan kao na jednu od svojih provincija bez prava na međudržavne veze, što demokratski izabrana vlada u Tajpeju snažno osporava.

Odluka Hondurasa da prekine veze izazvala je upozorenja iz de fakto američke ambasade u Tajpeju u subotu da Kina često daje obećanja u zamenu za priznanje koje ostaje neispunjeno.

Nakon nedavnog sastanka sa američkim zvaničnicima, ministar inostranih poslova Hondurasa rekao je da SAD „poštuju“ odluku Hondurasa da krene ka uspostavljanju formalnih diplomatskih veza sa Kinom.

Tajvan je osporio komentare ministra spoljnih poslova.